Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes lehet az alapértelmezett böngésző használata

2022. július 26., kedd 12:44

A Google-t többször megvádolták azzal, hogy böngészője harmadik feleknek értékesít adatokat. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy beperelték a vállalatot, amely mindent tagad. A kockázatok elkerülése érdekében érdemes tájékozódni más keresőkről is.

Az elmúlt években többször érte kemény kritika a Google-t, mert böngészője harmadik feleknek értékesít általa begyűjtött adatokat. A keresőóriás mindezt határozottam cáfolta. A Forbes már tavaly értesítette a közvéleményt a problémáról, ami miatt beperelték a vállalatot – írta korábban a Reuters.

A Samsung ebből a szempontból egyértelműbb és tisztább kommunikációt folytat, ugyanis a koreai cég adatvédelmi szabályzata így fogalmaz: a böngészés közben begyűjtött információk hirdetési profilalkotás céljából bármikor értékesíthetők. A hirdetők ezek alapján adják ki a személyre szabott hirdetéseket, ami persze sok millió dolláros üzletet jelent.

A Google Chrome és a Samsung Internet is rendkívül népszerű, rengetegen használják ezeket, de a sok kockázat miatt érdemes megbízhatóbb alternatívákat keresni. Az Android lehet ebben a legnagyobb segítség.

Több alternatíva is elérhető

A választható opciók közül a legismertebb a DuckDuckGo, amely teljes védelmet biztosít a hirdetési célú követéssel szemben, mint ahogy a Brave Browser, a Firefox/Firefox Focus, a Tor Browser és a Dolphin Zero is. Ami pedig az iOS-t illeti, a beépített Safari alapból blokkolja a követést, az iPhone beállításánál pedig gondoskodhatunk arról, hogy még az Apple se bombázzon minket célzott reklámokkal.

A mobilos böngészők piacán szintén tarol a Google Chrome, amely a Statcounter legfrissebb adatai szerint 65,88 százalékkal áll az élen, messze megelőzve a 24,09 százaléknál járó iOS-es Safarit és a 4,81 százalékos részesedéssel bíró Samsung Internetet.

A mobiltelefonnal rendelkezők több mint 70 százaléka használja a Google-t és a Samsungot,

ami azért aggasztó, mert az emberek nem jutnak kellő információhoz arról, hogy adatvédelmi szempontból mennyi bajuk lehet.

Rovatok