Index Vakbarát Hírportál

Környezetvédők könyörögnek Elon Musknak

2022. július 26., kedd 09:43

Környezetvédő csoportok hétfőn arra szólították fel a Teslát, hogy vizsgálja felül a nikkelre vonatkozó beruházási terveit Indonéziában, a világ legnagyobb nikkeltermelőjében, mivel az környezetvédelmi ellenőrzés egyre inkább előtérbe kerül az elektromos járművek forradalma szempontjából kulcsfontosságú iparágban.

Az Elon Musk vezérigazgatónak és a részvényeseknek címzett nyílt levélben többtucatnyi szervezet arra kérte az elektromos autógyártó céget, hogy állítsa le az indonéziai nikkeliparban tervezett közvetlen beruházási terveit, és tiltsa meg az országban beszerzett és előállított nikkel felhasználását a Tesla autóiban.

Az indonéziai nikkeliparban környezeti károkat, a demokráciával és a méltányossággal visszaélő bűnügyi fenyegetéseket, a kiszolgáltatott csoportokat fenyegető veszélyeket és többszörös törvénysértést jegyeztek fel – áll a levélben, amelyet indonéz és amerikai civil szervezeteket képviselő csoportok írtak alá.

Szennyezi a vizet és az erdőt

A levél figyelmeztetett arra, hogy a nikkelbányászat visszaszorítja az erdőket, potenciálisan szennyezi a vizet és megzavarja az őslakos közösségek életét.

A Bloomberg szerint a csoportok rámutattak az Indonézia délkeleti részén, Sulawesi régióban található Wawonii szigetre, mint különösen veszélyeztetett területre. Azt írták, hogy a bányászat ott már károsította a korallzátonyokat.

A Tesla és az indonéz kormány képviselői nem reagáltak azonnal a megkeresésekre. Indonézia, amely a világ nikkelkészleteinek közel negyedét birtokolja, elsőként kereste fel Elon Muskot a környezetszennyezés miatt. A fém számos akkumulátor fontos összetevője, és az indonéz elnök, Joko Widodo felajánlotta Musknak, hogy befektethet meghatározott ideig tartó elektromos jármű gyártási láncába.

Musk elmondta, hogy a Tesla számára prioritás a nikkel beszerzése, mivel az autógyártó növeli a termelést. Sürgette a termelőket egy két évvel ezelőtti eredménybeszámolóban, hogy bányásszanak több nikkelt. 

Rovatok