Index Vakbarát Hírportál

Titkos kínai propagandaterjesztő fiókot lepleztek le a TikTokon

2022. július 29., péntek 14:05

Belső üzenetek szerint egy kínai kormányzati szervezet, amely a PR-ért felelős, megpróbált egy titkos fiókot nyitni a TikTokon, hogy propagandával célozza meg a nyugati közönséget.

Egy 2020. áprilisi üzenetben, amelyet Elizabeth Kanternek, a TikTok Egyesült Királyság, Írország, Hollandia és Izrael kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjének címeztek, egy kínai kormányzati szervezetet jelöltek meg, amely érdeklődik a TikTokhoz való csatlakozás iránt, de nem szeretné, ha nyíltan kormányzati fióknak tekintenék, mivel a fő cél olyan tartalmak népszerűsítése, amelyek Kína legjobb oldalát mutatják be propagandisztikus jelleggel.

A csatlakozási kísérlet a TikTok vezetőinek visszautasításába ütközött. A gyorsan növekvő közösségimédia-applikáció tulajdonosa a pekingi székhelyű ByteDance.

Tiltják az álcázott személyazonosságú fiókokat

Az üzenetekből kiderül, hogy a ByteDance legmagasabb rangú kormányzati kapcsolatokért felelős csapatának néhány tagja, köztük Elizabeth Kanter és az amerikai Erich Andersen, a vállalati ügyek és általános jogi tanácsadás globális vezetője belsőleg megvitatta az ügyet, de visszautasította a kérést, amelyet érzékenynek nevezett. A TikTok arra használta fel az incidenst, hogy a vállalaton belül megbeszélést kezdeményezzen más érzékeny kérésekről – írja a Bloomberg.

Elutasítottuk, hogy támogatást nyújtsunk a kéréshez, mivel úgy véltük, hogy egy ilyen fiók létrehozása sérti a közösségi irányelveinket

– mondta a TikTok szóvivője, aki hozzátette, a TikTok rendelkezik szabályokkal az „összehangolt, nem hiteles viselkedés” ellen, hogy a fiókok ne tudják elrejteni valódi személyazonosságukat, hogy befolyást gyakoroljanak vagy befolyásolják a közvéleményt, valamint a politikai reklámozás ellen.

A TikTok lehetővé teszi, hogy egyes kínai kormányzati szervek, köztük az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség is rendelkezzen ellenőrzött fiókkal. A vállalat azt tervezi, hogy a következő hónapokban kiterjeszti az államilag ellenőrzött médiára vonatkozó irányelvét, amely az állami fiókokat címkézi, hogy a szabály más kormányzati szervezetekre is vonatkozzon.

Rovatok