Index Vakbarát Hírportál

A daganatos betegség ellen is védhet ez a keményítő

2022. augusztus 8., hétfő 06:10

Az emésztés lebontó hatásának ellenálló úgynevezett rezisztens keményítő meglepő hatásáról számol be a rákmegelőzés tudományos szaklapjában megjelent kutatás. 

Az éretlen banánban, zabban, borsóban, babban, és rizsben előforduló keményítő hatását a daganatos megbetegedés kialakulására fokozottan hajlamos Lynch-szindrómásoknál vizsgálták egy közel negyed évszázadig tartó követő vizsgálatban. A dupla-vaktesztes kísérletben közel ezer Lynch-szindrómás beteg vett részt, akiknek naponta egy tablettát kellett bevenniük. A csoport fele placebót, a másik fele körülbelül egy banánnak megfelelő rezisztens keményítőt kapott.

A kísérleti kezelést 1999-től 2005-ig folytatták a Newscastle-i Egyetem és a Leedsi Egyetem kutatói, de a pácienseknél nem mutatkozott a jelentős egészségügyi különbség. Közel húsz évvel később azonban már jelentős különbség volt: kevesebbszer alakult ki rák azoknál, akik korábban keményítőt kaptak.

Megállapítottuk, hogy a rezisztens keményítő a rákok széles csoportjának kialakulását 60 százalékkal csökkentette

– fogalmazott John Mathers professzor a Newcastle-i Egyetem közleményében.

A szakemberek szerint a rezisztens keményítő hatásának titka, hogy ellenáll az emésztésnek. Mathers szerint gyakorlatilag „élelmi rostként működik az emésztőrendszerben”, útja során a vastagbélben rakódik le, ahol erjedni kezd, amivel megtámogatja a bélflóra egy barátságos és nagyon hasznos csapatát. 

A keményítő azzal, hogy jól tartja a bélben lakó baráti baktériumokat, beleszól az emésztőenzimek anyagcseréjébe, amelyek így kevésbé károsítják a DNS-t. Ez utóbbi a tudósok szerint egy olyan elmélet, ami igazolásra szorul – annál is inkább, mert miközben a keményítő csökkentette a felső emésztőrendszerben és a test más részein kialakuló rák esélyét, a vastagbélrák ellen nem nyújtott statisztikailag kimutatható védelmet.

(Futurism)

Rovatok