Index Vakbarát Hírportál

A ruhán keresztül is fertőzhet a majomhimlő?

2022. augusztus 10., szerda 09:21

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júliusban globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőjárványt. A betegségről eddig azt lehetett tudni, hogy szoros testi kontaktussal terjed, azonban már a magyar tiszti főorvos is beszélt arról, hogy tárgyakkal, törülközővel vagy ágyneművel is el lehet kapni a fertőzést. Az amerikai járványügy most arra figyelmeztet, hogy a vírus a ruhákon is sokáig képes túlélni.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos korábban elmondta, hogy a majomhimlő csak közeli kontaktusban terjed emberről emberre, azonban nagyon ritka esetekben tárgyakkal is el lehet kapni a fertőzést, például törölközővel vagy ágyneművel. 

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési hivatal (CDC) most arra figyelmeztet, hogy a majomhimlőhöz hasonló vírusok a ruhákon, ágyneműkön és törülközőkön is képesek túlélni, ezért nagyon fontos, hogyan kezeljük a szennyes ruhákat, főleg, ha van majomhimlős beteg a háztartásban – írja a WebMD.

A CDC szerint a majomhimlő akkor kerülhet rá a ruházatra, ha a fertőzött személy bőrkiütéseivel vagy testnedveivel érintkezik.

Robert Glatter, a New York-i Lenox Hill Kórház sürgősségi orvosa elmondta, a majomhimlő azért éli túl ilyen sokáig az olyan anyagokon, mint a pamut, mert azok porózusabbak és légáteresztőbbek, mint a műanyag vagy fémfelületek. 

Az orvos azt tanácsolja: ha a majomhimlős beteg elég jól érzi magát, akkor mosson magára, ellenkező esetben ajánlott kesztyűt húzni, illetve köpenyt és maszkot viselni a majomhimlővel fertőzött személy ruháinak mosásakor.

Majd hozzátette, hogy ezeket a ruhaneműket érdemes magasabb hőfokon mosni.

Elmondása szerint a szoros tesi kontaktussal való terjedéshez képest a ruházatokon megragadó vírus még így is minimális kockázatot jelent. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy majomhimlős beteggel való érintkezés után meleg vízzel, szappannal mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) július 23-ánglobális egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a  majomhimlő miatt. Magyarországon eddig 42 igazolt majomhimlős esetet jegyzett fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

A betegség általános tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

(Borítókép: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Rovatok