Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 35 ezren fertőződtek meg majomhimlővel

2022. augusztus 18., csütörtök 10:07

Egyetlen hét alatt húsz százalékkal nőtt a regisztrált majomhimlős esetek száma világszerte, közölte az Egészségügyi Világszervezet. Az új esetek túlnyomó többségét Európából és Amerikából jelentették.

Több mint harmincötezer majomhimlős esetet jelentettek kilencvenkét országból vagy területről − mondta a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. 

A múlt héten jelentett hétezer-ötszáz eset húszszázalékos növekedést jelent az előző héthez képest, amikor szintén húszszázalékos növekedést tapasztaltunk

− közölte a főigazgató.

Ghebreyesus azt is elmondta, hogy összesen tizenkettő majomhimlős halálesetről tudnak Afrikán kívül, ahol a vírus általában megtalálható. Bár a legtöbb esetben olyan férfiak fertőződtek meg, akik más férfiakkal létesítettek nemi kapcsolatot, szexuális kontaktus során bárki elkaphatja a kórokozót − közölte az Euronews

Bár a majomhimlő ellen van már vakcina, az nem „csodafegyver”, hangsúlyozta a WHO vezetője. A legfontosabb szerinte, hogy az egyének megtegyék a megfelelő óvintézkedéseket, csökkentsék szexuális partnereik számát, és ne vegyenek részt csoportos szexben.

(Borítókép: Egy majomhimlős beteg a kezén lévő sebet mutatja 2022. augusztus 16-án Limában. Fotó: Ernesto Benavides / Afp)

Rovatok