Index Vakbarát Hírportál

Könnybe lábad a kutyák szeme, ha újra látják a gazdáikat egy hosszú nap után

2022. augusztus 23., kedd 07:40

A farokcsóválás, a játékos ugrálás mind annak a jelei, hogy a kutyák nagyon boldogok, amikor a gazdájuk hazaér. Egy japán kutatás azonban megállapította, hogy a kutyák szeme ilyenkor könnybe lábad, ami csak tovább erősíti a köztük lévő kapcsolatot.

Egy japán kutatás szerint a boldogságtól könnybe lábad a kutyák szeme, ha egy hosszú nap után viszontlátják gazdájukat, ez pedig tovább erősíti a közöttük lévő kapcsolatot – írja a CNN

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is vannak könnycsatornái, amelyek segítenek tisztán és egészségesen tartani a szemeket. Azonban a kutyák könnye – ami nem potyog úgy, mint az embereké – eddig még nem volt érzelmekhez kötve.

Takefumi Kikusui, a japán Azabu Egyetem Ember-Állat Közötti Interakció és Kölcsönhatás Laboratóriumának professzora azután döntött úgy, hogy megvizsgálja a kutyák könnyeit, miután látta, hogy a saját kutyáját könnybe lábadt szemekkel szoptatta a kölykeit.

A kutatásban megállapítottuk, hogy boldog, pozitív élmények átélésekor könnybe lábad a kutyák szeme 

– mondta a professzor. Elmondása szerint emellett felfedezték az oxitocint is, mint lehetséges kiváltó okot a kutyák sírásánál. 

A kapcsolat kivizsgálásakor 18 különböző kutyánál végeztek könnytesztet. Ehhez egy papírcsíkot helyeztek a kutyák szemhéja mögé egy perccel azelőtt és azután, hogy 5-7 óra elválás után újra találkoztak a gazdáikkal. A könnyteszt pedig azt mutatta ki, hogy a gazdákkal való találkozáskor 10 százalékkal több könny képződött a kutyák szemében.

Mindezt megismételték 20 kutyával, akiket nemcsak a gazdáikkal, hanem számukra ismerős emberekkel is összeengedtek hosszabb távollét után. A könnyek mennyisége azonban csak a gazdákkal való találkozás után nőtt.

Annak érdekében, hogy megértsék, hogy a könnyképzésben az oxitocin játszott-e szerepet, egy, a hormont tartalmazó oldatot csepegtettek a kutyák szemébe, amelytől valóban több könnyük képződött a kutyáknak.

Rovatok