Index Vakbarát Hírportál

A nyugati típusú diéták tényleg rákot okoznak

2022. augusztus 24., szerda 17:26

Ennie mindenkinek kell. Ezenfelül annyi biztos, hogy nagyon nem mindegy, mennyit, mit és mikor. Se szeri, se száma az újabb és újabb diétáknak és táplálkozási tanácsoknak. Ezek közül soknak már szinte fanatikus rajongótábora is van. De mi ezekből az igazság, amit a tudomány is alátámaszt, és mennyi mindebből a városi legenda? Hogyan diétázzunk? Mi a fogyás legjobb módja? Belgyógyász szakértőnk segít eligazodni az Index új táplálkozástudományi sorozatában. Az első rész a nyugati típusú diétáról szól.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy az úgynevezett nyugati típusú diéta, vagyis a vörös húsok, finomított cukorféleségek, illetve úgynevezett nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztása, illetve a túlzottan kevés zöldségbevitel fokozza a vastag- és végbélrák előfordulásának gyakoriságát. Egy új tudományos kutatás eredménye most arra is fényt derít, hogy mindez miért és hogyan történik.

A vizsgálat alapján az ilyen típusú diéta összefügg az egyik bélbaktérium fokozott előfordulásával. Az Escherichia coli baktérium pks+ nevű variánsának szerepét most bizonyították a vastag- és végbél rosszindulatú daganatainak előfordulásában. 

Négy év alatt igazolták

A fent említett baktérium a bélrendszer sejtjeiben DNS-mutációkat idéz elő, ami viszont rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Az eredményeket dr. Shuji Ogino, a tekintélyes bostoni Brigham and Women’s Hospital patológiai osztályának munkatársa kommentálta, megjegyezve, hogy mindez hozzájárul ismereteink további bővüléséhez ebben a kiemelten fontos témában, hiszen a fejlett országokban ez a daganatféleség az egyik leggyakoribb, ráadásul mindkét nem képviselői között. 

A NYUGATI DIÉTA MÁR RÉGÓTA ISMERTEN GYULLADÁSKÉPZŐDÉSHEZ VEZET A BELEKBEN, ILLETVE TULAJDONKÉPPEN AZ EGÉSZ TESTBEN.

A krónikus gyulladás önmagában is tumorok kialakulására hajlamosíthat, most azonban egy újabb láncszem került napvilágra az ilyen típusú diéta és a vastag- és végbélrák összefüggése tekintetében.

A vizsgálatot négy éven át folytatták, 130 ezernél is több beteget követtek nyomon. A vizsgálat vezetője, dr. Ogino szerint ennek többféle gyakorlati vonatkozása is lehet. Egyrészt a családi halmozódás miatt magas rizikójú betegeknél a megfelelő diéta még fontosabb kell hogy legyen, illetve az ilyen diétát fogyasztók között érdemes lenne megemelni a rákszűrés gyakoriságát.

AZ EREDMÉNYEK SZÁMUNKRA KIEMELTEN FONTOSAK, MIVEL MAGYARORSZÁG VILÁGVISZONYlATBAN IS AZ ÉLMEZŐNYBEN TALÁLHATÓ AZ ILYEN DAGANATOK ELŐFORDULÁSÁT TEKINTVE.

A vizsgálatot független részről kommentáló további szakemberek is osztják ezt a véleményt, így például dr. Shaukat, a NYU gasztroenterológus szakembere szintén hangsúlyozta a vastag- és végbélrák, illetve a diéta közti újabb összefüggés megismerésének jelentőségét.

Hagyd a vörös húsokat, finomított cukrokat!

A véleménye szerint ha csökkenteni szeretnénk az ilyen rosszindulatú daganatok előfordulását, 

MINDENKÉPPEN GONDOLJUK MEG A VÖRÖS HÚSOK ÉS A FINOMÍTOTT CUKORFÉLESÉGEK FOGYASZTÁSÁNAK MÉRSÉKLÉSÉT.

Az eredményeket nemcsak szakorvosok, hanem táplálkozástudományi szakemberek is kommentálták, így például Amanda Bode, a Cleveland Clinic humán táplálkozási szakembere (ő egyébként kifejezetten a táplálkozás és az onkológia összefüggésére szakosodott).

Bode a Medscape nevű orvosi portálnak nyilatkozva kifejtette, hogy szerinte semmi meglepő nincs a vizsgálat eredményeiben. Ő az ilyen típusú daganatok megelőzésében és a már kialakult daganatok prognózisának javítása érdekében kiemelten fontosnak tartja a diéta azonnali módosítását.

SZERINTE A KULCS AZ EGYÉNRE SZABOTT DIÉTA, A PÁCIENS MINDEN JELLEMZŐJÉNEK FIGYELEMBE VÉTELÉVEL. 

A szerző belgyógyász szakorvos, c. egyetemi tanár.

(Borítókép: Sheldon Cooper / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok