Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy az önvezető Teslák gyermekméretű bábukat ütnek el

2022. augusztus 25., csütörtök 19:15

Egy amerikai érdekvédő csoport videót készített arról, amint a Tesla autói az önvezető technológia alkalmazásával gyermekméretű bábukat ütnek el. A vállalat a felvétel eltávolítását követeli, és perrel fenyegette meg a szervezetet.

A Dawn Project nevű, a „teljesen önvezető” járművek ellen kampányoló csoport még két hete készített egy videót a Tesla járműveiről. A szervezet szerint a felvételen az látható, amint a Tesla autók 32 kilométer per órás sebességgel gyermekméretű manökenbábukat ütnek el – méghozzá a Tesla önvezető technológiájának, a Full Self-Driving Beta software-nek az alkalmazásával. 

„Ez újra és újra megtörténik”  – mondja a videóban a szervezet alapítója, Dan O’Dowd milliárdos. A videóban arra is figyelmeztettek, hogy már 100 ezer ember használja ezt a technológiát az Egyesült Államok és Kanada közútjain. 

A szervezet a videóval az amerikai kongresszus figyelmét szeretné felhívni a problémára, és azért kampányolnak, hogy

a törvényileg tiltsák be ezeknek az autóknak a használatát. 

A videó nagy sajtófigyelemet kapott és a közösségi médiában is terjedni kezdett. Egyesek kritizálták a vállalatot, miközben más felhasználók saját videókat készítettek ugyanerről. Egy Tesla-fan odáig ment, hogy a saját gyerekét küldte ki az autó elé, és akkor a Tesla megállt (de azt a videót végül eltávolították a YouTube-ról).

Egy másik felvételen gyerekek helyett csak egy Tesla előtt „átszaladó” gyermekméretű bábú látható – itt viszont az önvezető autó fékezés nélkül elüti a figurát.

A Tesla a videók és a felháborodás miatt most lépett, és a Washington Post szerint levelet küldött a Dawn Projectnek. A vállalat azt írta, hogy az „állítólagos” tesztjeiknél valótlan képet festettek a Tesla technológiájának működéséről, megsértették a vállalat hírnevét, sőt szerintük még a Tesla vásárlóit is „veszélynek” tették ki. 

Mindezek miatt arra szólították fel a szervezetet, hogy azonnal töröljék a videót.

Hozzátették azt is, hogy ha ez nem történik meg, akkor jogi útra terelik az ügyet.

A Dawn Project ennek ellenére kitart az álláspontja mellett. Dan O’Dowd azt mondta, hogy a levél „nem több szánalmas nyafogásnál”, és hogy a „szólásszabadság bajnoka” (vagyis Elon Musk) most az ügyvédéi mögé bújt. Hozzátette: nem távolítják el a videót, sőt még több pénz tolnak majd a Tesla-ellenes kampányba.

A Teslát önvezető autói több esetben is okoztak már baleseteket, néha még halálos kimenetelűeket is. A cég állandóan fejleszti a szoftvereit, de azok még közel sem tökéletesek, és egyesek szerint az „önvezető kifejezést is túlzás használni ezekre az autókra.

Rovatok