Index Vakbarát Hírportál

Milliók adataival élt vissza a Facebook, perben egyezkedne Zuckerberg cége

2022. augusztus 27., szombat 08:29

A Meta tulajdonában lévő Facebook elméletben már beleegyezett abba, hogy a San Franciscó-i szövetségi bíróságon indított perben megegyezzen, amelyben kártérítést követelnek a közösségi médiavállalattól, amiért személyes adatokhoz engedte hozzáférni a Cambridge Analytica nevű tanácsadó céget.

A perben kártérítést követelnek, amiért harmadik feleknek, köztük a Cambridge Analyticának is hozzáférést engedett a Facebook-felhasználók személyes adataihoz – derült ki egy bírósági beadványból. Mark Zuckerberg cége ellen csoportos kereset típusú pert indítottak, mert a cég által megbízott Cambridge Analytica, amely beszállt Donald Trump 2016-os elnöki választási kampányába, nem védte meg a felhasználók személyes adatait.

A pénzügyi feltételeket nem hozták nyilvánosságra a pénteki beadványban, amely arra kérte a bírót, hogy 60 napra függessze fel a csoportos keresetet, amíg a felperesek és a Facebook ügyvédei véglegesítik az írásbeli egyezséget – írja a Reuters.

A négy éve tartó perben azt állították, hogy a Facebook megsértette a fogyasztók magánéletére vonatkozó törvényeket azzal, hogy a felhasználók személyes adatait megosztotta harmadik felekkel, például az időközben megszűnt Cambridge Analytica brit politikai tanácsadó céggel. A cég legalább 87 millió ember személyes adataival élt vissza.

A Facebook közölte, hogy adatvédelmi gyakorlata összhangban van a nyilvánosságra hozott információkkal, és „nem erősít meg semmilyen jogi állítást”.

A Cambridge Analytica botrányt részleteibenitt érheti el.

(Borítókép: Mark Zuckerberg. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

 

Rovatok