Index Vakbarát Hírportál

Európában meg lehet állítani a majomhimlő terjedését

2022. augusztus 30., kedd 21:35

Megfékezhető a majomhimlő terjedése Európában – jelentette ki kedden Hans Kluge, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) európai regionális igazgatója.

Biztató jelzések vannak arra, hogy az új esetek száma egy sor európai országban, így Franciaországban – ahol már emberről állatra is átterjedt a fertőzés –, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is hétről hétre apad, sőt – az oltóanyaghiány ellenére – az Egyesült Államok egyes térségeiben is csökkenés tapasztalható – mondta Hans Kluge.

Úgy véljük, hogy az európai régióban fel tudjuk számolni a folyamatos emberről emberre terjedést. Sürgősen meg kell erősítenünk az intézkedéseket, hogy közelebb kerülhessünk a terjedés felszámolásához

– emelte ki a WHO európai regionális igazgatója. 

Ezekkel a módszerekkel lassítható a fertőzés

Franciaországban még több hónapon át folytatódik a majomhimlő elleni oltási kampány, 2022-ben és várhatóan 2023 elején is, miután „az általános megelőzés következtében most először csökkenni kezdtek a mutatók” – közölte Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója az MTI szerint, ami egybecseng Hans Kluge véleményével.

Catherine Smallwood, a WHO európai részlege majomhimlővel foglalkozó csoportjának vezetője szerint a fertőzés terjedésének lassításában egyebek között olyan tényezők játszanak közre, mint

Mindemellett arra is utalnak jelek, hogy az emberek, különösen a bizonyos kockázati csoportokhoz tartozó meleg férfiak jól tájékozottak, ami a fertőzést illeti – tette hozzá Jérome Salomon járványügyi vezető.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert, ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Amerikában és más térségekben is terjed. A WHO július 23-án jelentette be, hogy a majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár „rendkívüli helyzetet” eredményezett, amelyet álláspontja szerint globális vészhelyzetnek kell tekinteni. Időközben már 47 600-nál is több esetet tartanak nyilván a világ 96 országában.

Rovatok