Index Vakbarát Hírportál

Gyermekjogokat sértett az Instagram, 405 millió eurós bírságot kaptak

2022. szeptember 6., kedd 15:56

405 millió eurós pénzbírságot kapott Írországban az Instagram amiatt, hogy megsértették a gyermekek adatvédelmi jogait.

Írországban – ahol viszonylag gyakran marasztalják el a nagyobb techcégeket adatvédelmi jogsértések miatt – ez már a harmadik alkalom, hogy valamelyik, a Metához tartozó érdekeltség bírságot kap. Korábban a Facebookot 17 millió euróra, míg a WhatsAppot 225 millióra büntették meg

Az Instagram most a Politico szerint az uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR megsértése miatt kapta a súlyos pénzbírságot. A közösségi platform ellen még 2020-ban indult vizsgálat amiatt, hogy bizonyos esetekben – üzleti célú Instagram-fiókok használatánál – a kiskorúakat kötelezték arra, hogy közzétegyék a telefonszámaikat, e-mail-címeiket, ami ellentétes a GDPR-ral.

Az ír adatvédelmi szabályozó hatóság (DPC) megerősítette, hogy valóban megbírságolták az Instagramot, de nem kívánták kommentálni a döntést. Mindeközben a Meta szóvivője azt nyilatkozta, hogy az Instagram ellen zajló vizsgálat olyan előírásokról szól, amelyeket már több mint egy éve eltöröltek, és azóta jobban odafigyelnek arra, hogy a kiskorúak adatai biztonságban maradjanak. 

Minden 18 év alattinak automatikusan privátra állítjuk át a felhasználóját, amikor csatlakoznak az Instagramhoz, így csak azok látják a posztjaikat, akik ismerik őket, és a felnőttek nem írhatnak olyan kamaszoknak, akik nem követik őket

– mondta a szóvivő, hozzátéve: a vizsgálatban együttműködtek a DPC-vel, és most megvizsgálják az általuk hozott döntést. A Politico cikkében azt is megemlítették, hogy az ír hatóság legalább hat másik esetben vizsgálatot folytat a Meta közösségi platformjai ellen.

Rovatok