Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt olyan hőség Európában, mint idén

2022. szeptember 8., csütörtök 13:02

Az idei nyár volt a legmelegebb Európa történetében, a kontinensen minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámok jelentkeztek, és az évszázadok óta nem tapasztalt szárazság miatt erdőtüzek pusztítottak – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus csütörtökön.

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint az ideinél soha nem mértek melegebbet június és augusztus között Európában.

Az adatok szerint augusztus volt a legmelegebb hónap a kontinensen, 0,4 Celsius-fokkal megdöntve a korábbi, 2021 augusztusában feljegyzett rekordot. A 2022. augusztusi hőmérséklet Európa nagy részén 1,72 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1991–2020 közötti időszak átlaga.

A felszínhez közeli, átlagon felüli levegő-hőmérséklet Európában a Földközi-tenger nyugati régiójában, illetve a kontinens keleti részén fordult elő leginkább – írták.

Közölték továbbá, globálisan szintén 2022 augusztusa volt az eddigi legmelegebb hónap. Az átlaghőmérséklet augusztusban 0,3 fokkal volt magasabb a világban, mint az 1991–2020 között mért havi átlag.

A jelentés végezetül kiemelte, az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok várhatók, amelyek az ideihez hasonló aszályokat okoznak majd.

Mint megírtuk, a 2022-es nyár volt a legmelegebb Magyarországon 1901 óta. Idén június végétől augusztus végéig öt hőhullámos időszak volt az ország időjárásában, de a nyár a hőség mellett nagyon száraz is volt. A XX. század eleje óta ez volt a 24. legszárazabb nyarunk.

Rovatok