Index Vakbarát Hírportál

Magyar ökorobot szedheti a szemetet a Balkánon

2022. szeptember 9., péntek 00:00

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ egy magyar fejlesztésű, komposztáló ökorobot-technológia bevezetését támogatja Bosznia-Hercegovinában. A Budapesti Metropolitan Egyetemről kikerült startup támogatja a környezetvédelmi törekvéseket a szerves hulladék feldolgozásával.

Az Innovatív Kezdeményezések Egyesületének projektje a Compocity startup technológiáját és magyar szakértők tudását exportálja Bosznia-Hercegovinába.

Ezt tudja a magyar ökorobot

Az ökorobot már rövid távon mérhető eredményeket képes felmutatni szerveshulladék-feldolgozásban, emellett pedig a környezeti nevelést, szemléletmód kialakítását támogatja. A projekt keretében hulladékkezelési szakértők az újrahasznosítás számos további lehetőségére vonatkozó kutatást is végeznek a nyugat-balkáni országban.

A projekt céljait bemutató szerdai eseményen a Budapesti Metropolitan Egyetem innovációs rektorhelyettese, dr. Kiss Ferenc köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezte ki, hogy az egyetemről kikerült startupot tudhat a projektben.

Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója bemutatta a magyar kormányzati keretprogram segítségnyújtási és fejlesztési tevékenységeit a világban, különös tekintettel a nyugat-balkáni régióra.

Az OS szerint Pancsa Emese, az ökorobotokat gyártó Compocity alapítója bemutatta, hogyan készített egy környezetbarát megoldást városi közösségeknek ételmaradék és konyhai hulladék kezelésére.

Rovatok