Index Vakbarát Hírportál

Újabb indiai gyár kezdheti el az iPhone-gyártást

2022. szeptember 9., péntek 09:25

A Tata Group folyamatosan egyeztet az Apple-lel az elektronikai termékek Indiában történő gyártásáról. Ha a felek megegyeznek egymással, a Tata lehet az első indiai cég, amely iPhone-okat szerel össze.

A többi között a teaiparban, az acélgyártásban, az autó- és szoftveriparban, valamint az információtechnológiában is érdekelt indiai Tata Group tárgyalásokat folytat az Apple tajvani beszállítójával egy elektronikai cikkek gyártásával foglalkozó vegyesvállalat létrehozásáról Indiában, amelynek célja iPhone-ok összeszerelése lenne a dél-ázsiai országban – írja a Bloomberg.

A Wistron Corp. nevű beszállítóval való egyeztetések célja, hogy a Tata Group a technológiai gyártás egyik vezető erejévé váljon. Az indiai konszern a tajvani vállalat termékfejlesztés, ellátásilánc-menedzsment és összeszerelés terén szerzett szakértelmét szeretné kamatoztatni. 

Ha az együttműködés sikeresnek bizonyul, a Tata lehet az első indiai vállalat, amely iPhone-ok gyártásába kezd.

Indiában jelenleg olyan tajvani gyártóóriások szerelnek össze ilyen készülékeket, mint a Wistron vagy a Foxconn Technology Group.

Ha valóban létrejön az iPhone-okat gyártó cég, az hatalmas lökést adna India azon törekvéseinek, hogy igazi versenytársává váljon ezen a piacon Kínának, amelynek az elektronikai gyártásban betöltött dominanciáját veszélyeztetik a Covid-lezárások és az Egyesült Államokkal fennálló politikai feszültségek. India mostani nyitása más globális elektronikai márkákat is arra ösztönözhet, hogy megfontolják termékeik indiai gyártását, és így csökkentsék Kínától való függésüket a növekvő geopolitikai kockázatok idején.

Az ügyletre rálátó, de nevük elhallgatását kérő bennfentesek szerint a projekt alapjainak lefektetése még zajlik, például az egyes részvényesekről sem született még végleges döntés, a tárgyalások folyamatban vannak mindezekkel kapcsolatban. Az előzetes tervek szerint 

a Tata tőkét vásárolna a Wistron indiai üzemében, vagy a cégek új összeszerelő üzemet építhetnek.

Mindkét opció napirenden van.

Nem világos, hogy az Apple tudott-e a megbeszélésekről, amelyek akkor kezdődtek el, amikor az amerikai technológiai óriás kifejezte diverzifikációs szándékát Kína felé a termelési folyamatokat illetően. Az Apple korábban többször is utalt arra, hogy az iPhone-ok előállításával kapcsolatban nyitott az együttműködésre Indiával. Az Apple köztudottan kooperál a helyi vállalatokkal azokban a régiókban, ahol gyártóbázisokat hoz vagy hozna létre, ugyanakkor az iPhone-ok összeszerelése bonyolult gyártási folyamat, amely az amerikai vállalat által meghatározott szigorú határidők és minőség-ellenőrzések betartásával jár.

Ötször több iPhone

A Wistron nem kívánt nyilatkozni a lehetséges indiai gyáralapítással kapcsolatban, a Tata Group és az Apple pedig nem válaszolt a Bloomberg megkeresésére.

Az új vállalkozás célja az lehet, hogy akár ötszörösére növelje az összeszerelt iPhone-ok számát annak, mint amit a Wistron jelenleg Indiában gyárt

– mondta az egyik belső informátor. Az együttműködés valószínűleg azt is lehetővé tenné, hogy a mumbai székhelyű Tata az okostelefonok gyártásán túl részesedést szerezzen a Wistron gyártási üzletágában.

Natarajan Csandraszekaran, a Tata Group elnöke elmondta: az elektronika és a csúcstechnológiás termékek gyártása kulcsfontosságú terület a vállalat számára, amely India legnagyobb konglomerátuma, mintegy 128 milliárd dolláros bevétellel.

A veszteséges Wistron számára a Tatával való megállapodás számos előnnyel járna. A Tata érdekeltségei az autógyártásra is kiterjednek, beleértve az elektromos járműveket is, utóbbi területen a világ technológiai óriásai közül sokan szeretnének terjeszkedni.

Alacsony fizetések, rossz munkakörülmények a gyárakban

A Wistron 2017-ben kezdett el iPhone-okat gyártani Indiában, miután az Apple szorgalmazta az ország gyártási képességeinek bővítését. A tajpeji székhelyű cég jelenleg a dél-indiai Karnataka államban lévő üzemében szereli össze az iPhone-készülékeket.

India 1,4 milliárdos fogyasztói piacának ígérete és Narendra Modi miniszterelnök pénzügyi reformjai arra késztették az Apple több kulcsfontosságú szerződéses gyártóját, hogy terjeszkedjenek az országban. Ennek ellenére az indiai munkaerő és több gyár nem könnyen alkalmazta azokat a szigorúan ellenőrzött gyakorlatokat, amelyeket az Apple megkövetel a beszállítóktól. Amióta az iPhone-ok összeszerelése megkezdődött Indiában, a dolgozók két periódusban is fellázadtak az alacsony fizetések, valamint a nem megfelelő munkakörülmények miatt.

Rovatok