Index Vakbarát Hírportál

Blokkolják a tech óriások katonai tevékenységét leleplező jelentés nyilvánosságra hozását

2022. szeptember 11., vasárnap 10:38 | aznap frissítve

Szakszervezeti tisztviselők akadályozták meg annak a jelentésnek a nyilvánosságra hozatalát, amely leleplezi a Microsoft és számos egyéb tech cég kooperálását az Egyesült Államok hadseregével és különböző hírügynökségeivel.

A jelentés eredetileg a szakszervezetek globális szövetségének, az UNI-nak a kérésére készült, akik a Tech Inquiry nevű nonprofit oknyomozó szervezetet bízták meg a feladattal. Később azonban a szervezet kihátrált az alkuból, és úgy döntöttek, hogy mégsem publikálják a dokumentumot – írja a The Intercept.

A meghátrálás oka valószínűleg az volt, hogy a Microsoft és az UNI egyik tagszervezete, az Amerikai Kommunikációs Dolgozók (CWA) szakszervezete kötött egy semlegességi megállapodást, amelyben a Microsoft vállalta, hogy az Activision nevű leányvállalatnál dolgozó munkásokat nem fogja akadályozni a szakszervezet alakításban – vélekedett a Tech Inquirynek nyilatkozó egyik szakszervezeti tisztségviselő.

Mivel a Microsoft tiszteletben tartotta a dolgozók szervezkedéshez való jogát, nem állhatunk be a dokumentum nyilvánosságra hozása mögé

– szögezte le a szakszervezeti tag az Tech Inquirynek. Az Amerikai Kommunikációs Dolgozók szakszervezete nem is tudott az egészről semmit, mert az UNI a tudtuk nélkül adta ki a dokumentum elkészítését.

A globális szövetség szerint az a kolléga, akit az oknyomozó szervezet idézett, nem az UNI nevében nyilatkozott. Azért döntöttek úgy, hogy nem hozzák nyilvánosságra a kutatást, mert az ebben a formában nem szolgálta az Amazon felelősségre vonására irányuló, globális erőfeszítéseket – tették hozzá. 

Az oknyomozó szervezetnek nyilatkozó tisztségviselő azonban azt állítja, politikai érdekeltségek állnak a döntés hátterében. A dokumentum ugyanis rossz fényt vet arra az CWA-ra, akinek ugyan nincs köze a megrendelt kutatáshoz, de az UNI-hoz tartoznak, sőt, anyagilag függenek is a szövetségtől. 

Nem hagyhatjuk, hogy a nevünk szerepeljen ebben a dokumentumban és veszélyeztessük a CWA-val való kapcsolatunkat, a CWA és a Microsoft kapcsolatát, az Activision dolgozóinak a szervezkedéshez való jogát, és a munkámat. Ez túl sok, kirúgnának

– állítja a tisztségviselő. A Tech Inquiri birtokába több ezer olyan kormányzati szerződés jutott, amely annak a bizonyítéka, hogy az olyan tech óriások, mint a Microsoft, az Amazon, az IBM, az Oracle és a Google hogyan váltak jelentős katonai vállalkozóvá a jövedelmező felhőalapú számítástechnikai projekteknek köszönhetően.

Rengeteg szerződés megköttetésekor egy harmadik fél közbelépését és igénybe vették a tech cégek és a kormányok, amelyen keresztül hozzájutottak a vállalatok termékeihez, ezeket pedig a legtöbbször katonai célokra használták fel – emelte ki Jack Poulson, az oknyomozó szervezet vezetője. A jelentés azt is megállapította, hogy a hatalmas tech cégekkel kötött katonai szerződések pontos számát rengeteg kormányzati weboldal titkolja. 

A Microsoft, az Amazon és az Alphabet az amerikai szövetségi kormánytól kapott 2018 utáni megbízásainak több mint 98 százaléka katonai, hírszerzési vagy bűnüldözési szerződésekből származik. A jelentés nyilvánosságra hozatalát mégis megakadályozta a szakszervezet, mert az a Microsoft tevékenységét is érinti. 

Rovatok