Index Vakbarát Hírportál

Történelmi pillanatra készül Szaúd-Arábia

2022. szeptember 22., csütörtök 18:50

Szaúd-Arábia csütörtökön bejelentette, hogy elindítja űrhajóskiképző programját, amelynek célja, hogy jövőre saját űrhajósokat, köztük nőt is az űrbe küldhessen.

A királyság a Vision 2030 terv keretében, amelynek célja a gazdaság átalakítása és az olajtól való függőség csökkentése, aktívan támogatja a tudományt és a technológiát.

Mohamed bin Szalmán Szaúd-arábiai trónörökös támogatja a nők nagyobb mértékű munkába állását a konzervatív muzulmán ország munkaerőpiacán. Szaúd-Arábiában hosszú idő után 2018-ban engedélyezték ismét a nők számára az autóvezetést.

A Szaúdi Űrhivatal közleménye szerint a szaúdi űrhajósprogram is szerves része a Vision 2030 tervnek. „Az egyik űrhajós egy szaúdi nő lesz, akinek űrmissziója történelmi pillanat lesz a királyság számára” – fogalmaztak.

Az első arab vagy muzulmán űrhajós a Szaúd-arábiai Szultán bin Szalmán herceg volt, a trónörökös féltestvére, aki tagja volt a héttagú legénységnek a NASA 1985-ös Discovery küldetésében. Később a Szaúdi Űrhivatalt is vezette 2018-tól 2021-ig, amikor Szalmán király tanácsadójává nevezték ki.

Az arab világban a szomszédos Egyesült Arab Emírségek űrprogramja tölt be vezető szerepet: 2021 februárjában Mars körüli pályára állított egy szondát, és idén novemberben tervezi első holdjárója felbocsátását – írja az MTI.

Rovatok