Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok hadserege korszakalkotó technológiát tesztelt

2022. szeptember 23., péntek 21:30

Az Egyesült Államok a nyár végén tesztelte az Integrált Vizuális Augmentációs Rendszer (IVAS – Integrated Visual Augmentation System) prototípusát.

Az IVAS ezen gyalogsági használatra tervezett eszköze gyakorlatilag egy katonai célokra átalakított és kifejlesztett verziója a Microsoft Holo Lens 2-es virtuális valóságszimulátor-szemüvegének. A szemüveg segítségével a katonák valós időben értesülhetnek olyan adatokról, mint az ellenséges vagy a baráti egységek pozíciója, a kijelölt cél eléréséhez vezető legrövidebb útvonalak vagy akár az időjárással kapcsolatos adatok. Mindezek mellett pedig még magas minőségű éjjellátóként is alkalmazható – írja a U.S. Army.  

Az IVAS rendszer segítségével a harctéren mozgó csapatok pontosan tisztában lehetnek azzal, hogy merre vannak a baráti egységek és még az általuk összegyűjtött információhoz is hozzáférnek – vélekedett David Morris, a projekt egyik vezető mérnöke. A rendszert fel lehet szerelni azokra szárazföldi járművekre is, amelyeket az amerikai fegyveres erők használnak – jelen esetben egy Stryker lövészpáncélosra – ezáltal rá tudnak csatlakozni az információ megosztását szolgáló hálózatra is. 

A harci járművek a szemüvegek mellett 360 fokban elhelyezett kamerákkal is bővülnek, amelyek segítségével a kezelőszemélyzet bármelyik oldalra „ki tud nézni” a járműből. Az IVAS nagyban elősegíti a különféle harctéri műveletek hatékonyabb lebonyolítását, gyorsabban jutnak információkhoz, és „látják, amit a másik is lát” – mondták az új rendszert tesztelő amerikai katonák. Hogy mikor akarják bevezetni az IVAS-rendszert, az amerikai fegyveres erők arra vonatkozólag nem közöltek információkat. 

Rovatok