Index Vakbarát Hírportál

Még csak most született, de már több ezer négyzetméteres egy új sziget a Csendes-óceánon

2022. szeptember 24., szombat 06:53

Pár nap alatt több ezer négyzetméteressé vált egy nemrég keletkezett sziget a Csendes-óceánon. A képződményt szeptember elején fedezte fel a NASA műholdja.

Nemrég keletkezett szigetet fedezett fel a NASA egyik műholdja a Csendes-óceánon. A sziget – amely a Tongánál található – a megszilárduló láva miatt csupán néhány óra alatt született meg, ám azóta is növekszik.

A képződmény egy hét alatt 182 méter széles lett, négy nappal később pedig 24 ezer négyzetméteressé vált. A legmagasabb pontja jelenleg 10 méter. A Landsat 9 nevű műhold felvételén jól látható, ahogy a kinövésekor gőz és hamu száll fel a vulkánból, a víz pedig a vulkáni kőzet és a savas kémhatás miatt elszíneződik körülötte. 

A sziget felbukkanásának helyén található a Csendes-óceán Tonga-Kermadec szubdukciós zónája, ahol három tektonikus lemez is található, ami miatt gyakoriak a víz alatti vulkánok. Ugyanakkor az IFLScience szakemberei szerint az ilyen képződmények nem maradnak sokáig életben, mert a víz és a szél gyorsan erodálja a vulkáni kőzetet. 

Rovatok