Index Vakbarát Hírportál

A világvége főpróbája: most derül ki, hogy képes-e a NASA eltéríteni egy aszteroidát

2022. szeptember 24., szombat 05:54

Hétfőn ütközik neki a NASA egyik űrszondája a Földtől körülbelül 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidának. A szándékos ütközés azért történik, hogy megváltozzon az aszteroida pályája.

Az MTI beszámolója szerint a  művelet azért is jelentős, mert megerősítheti, megakadályozható-e, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet.

A Double Asteroid Redirection Test (DART) űrhajó tavaly novemberben indult Kaliforniából, és hamarosan eléri célpontját, amelybe nagyjából 23 000 kilométer/órás sebességgel fog becsapódni.

Valójában a 800 méter átmérőjű Didymos nevű aszteroida és a körülötte keringő kisebb, Dimorphos aszteroida sem jelent veszélyt a Földre, mivel a páros a Nap körül kering, és a Földet legfeljebb 11,2 millió kilométerre közelíti meg.

A NASA azonban fontosnak tartotta, hogy még az előtt elvégezzen egy ilyen kísérletet, mielőtt tényleg szükség lenne rá. 

A kutatók jelenleg nem tudnak egyetlen olyan kisbolygóról sem, amely belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint 10 ezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezen kívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek.

Ha minden a terveknek megfelelően történik, a becsapódás közép-európai idő szerint hétfőn 23 óra 14 perckor történik meg, melyet a NASA élőben közvetít.

Rovatok