Index Vakbarát Hírportál

Eljött a nagy nap: kiderül, megvédhető-e a Föld egy aszteroidától

2022. szeptember 26., hétfő 15:11

Szeptember 27-én hajnalban fog ütközni a NASA egyik űrszondája a Földtől körülbelül 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidának. A szándékos ütközés azért történik, hogy megváltozzon az aszteroida pályája.

Elérkezett a nap, amikor a NASA-t nagy próbatétel elé állítják, hétfőn ugyanis kiderül, hogy képes-e az űrügynökség eltéríteni egy aszteroidát. A NASA egyik űrszondája a Földtől körülbelül 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidának fog ütközni szándékosan, hogy megváltozzon az aszteroida pályája.

Több aszteroida is megközelítette a Földet

Az elmúlt időben öt aszteroida is a bolygónk közelébe került. Az első aszteroida akkora volt, mint egy repülőgép, és mint kiderült, ez volt a legközelebb a Földhöz. A NASA 2022 augusztusában fedezte fel a 2022 QF néven ismert aszteroidát, amely 42,6 méter széles, és szeptember 11-én került a Föld közelébe. Föld-közeli objektum (NEO) kategóriába sorolták.

2008-ban felfedeztek egy 94,5 méter hosszú, 2008 RW nevű űrsziklát, amely nagyobb, mint a 72,5 méteres Qutub Minar. A harmadik egy hatalmas űrszikla, amely körülbelül 73 méter széles, és képes lenne elpusztítani egy várost. A negyedik, a 2022 QB37 jelű aszteroida több mint 55 méter széles, és több mint 30 ezer kilométeres másodpercenkénti sebességgel halad. A 2005 RC3 aszteroida – amelyet 2005-ben fedeztek fel – több mint 122 méter széles.

Ez lesz a világvége főpróbája

A Double Asteroid Redirection Test (DART) űrhajó tavaly novemberben indult Kaliforniából, és hamarosan eléri célpontját, amelybe nagyjából 23 ezer kilométer/órás sebességgel fog becsapódni. A CNN értesülései alapján amerikai keleti parti idő szerint 19:14-kor várható az űrsziklával való ütközés, ami közép-európai idő szerint kedd hajnali egy óra 14 perckor lesz.

Az események megörökítéséért az Olasz Űrügynökség fog felelni, akik nemrégiben már a világűrbe küldték a CubeSat nevű társműholdat, amely három perccel az ütközés után képeket és videókat fog készíteni az eseményekről. A felvételek ugyan nem fognak azonnal rendelkezésre állni, de a következő hetekben már a Földön is megtekinthetők lesznek.

A Dimorphost azért választották erre a küldetésre, mert mérete alapján akár reális veszélyt is jelenthetne a Földre. Az űrszonda körülbelül százszor kisebb, mint a Dimorphos, így nem fogja eltüntetni az aszteroidát. Bár a gyors becsapódás csak 1 százalékkal változtatja meg a Dimorphos sebességét a Didymos körül keringve, ami nem hangzik soknak, de éppen elég ahhoz, hogy megváltoztassa a hold keringési idejét.

Rovatok