Index Vakbarát Hírportál

Géppel generált alkotásra kapott szerzői jogot az amerikai művész

2022. szeptember 27., kedd 13:52

Ő kitalálta a képregényt, a Midjourney megrajzolta.

Az illetékes jogvédő hivatal szerzőként regisztrálta a New York-i Kris Kashtanovát, aki a Midjourney nevű mesterséges intelligencia segítségével alkotott képregényt. Az Instagramon közölt bejegyzésében Kashtanov kifejtette, hogy szerinte a mesterséges intelligenciával generált alkotásért is őt illeti a szerzői jog, és ügyvéd barátja felvetésére döntött úgy, hogy precedenst teremt a regisztrációval.

Az alkotó a hivatalnak úgy nyilatkozott, hogy az MI csak segédkezett az alkotás létrehozásában, mivel a történetet ő írta, és a képkockákat is ő válogatta össze és szerkesztette. 

A számítógéppel generált művészet és ezek emberi alkotásként való bejegyzésének története a múlt század 60-as éveiig nyúlik vissza, de az első olyan eset, amelyben a legújabb, sok vitát kiváltó képgeneráló modellek egyik alkotását regisztrálják. A Dall-e, Stable Diffusion és a Midjourney nevű generátorok olyan minőségi ugrást jelentenek, hogy művészeti pályázatokat is megnyernek velük. Az ipari képszolgáltató Getty azóta letiltotta platformjáról a generált képeket. Az amerikai szerzői jogi hivatal egyébként nem tiltja generált művek beadását, azonban nem hajlandó mesterséges intelligenciát szerzőként bejegyezni.

A képzőművész közösség ellenállása mellett még abból is lehet probléma, hogy Kashtanov a képregény főszereplőjét, Zaryát egy ismert színésznőről, Zendayáról mintázta, mivel a karakteralkotás egyik hatékony módszere, ha a mesterséges intelligencia a konkrét névre keres a munkához használt képadatbázisból.

A Zarya of the Dawn című képregény ingyen letölthető az AI Comic Books oldalról.

(Ars Technica)

Rovatok