Index Vakbarát Hírportál

Borzalmasan le van maradva a digitalizációban Japán, még mindig faxokat használnak a cégeknél

2022. szeptember 29., csütörtök 13:55

Az elektronikai iparáról híres ország annyira hagyományőrző, hogy még a telefax kivezetése ellen is tiltakozás indult. Kormányzati ösztönzésre van szükség, hogy Japán csökkentse digitális elmaradottságát.

Bár Japán néhány évtizede még világelső volt a technológiában, mára a digitalizáció terén az utolsók között van a Távol-Keleten. Ennek az az oka, hogy a japán társadalom igen hagyományőrző, a vállalatok és egyéb szervezetek pedig − a munkamenetükben, adminisztrációjukban − ragaszkodnak a régi, megszokott utakhoz − mondta el Hidasi Judit japanológus az InfoRádió Aréna című adásában.

Példaként a szakértő azt említette, hogy pár éve óriási parlamenti vitát okozott, hogy az egyik képviselő amellett érvelt, hogy ideje lenne megszüntetni a japán vállalatoknál a telefax használatát, és jobb lenne áttérni digitális megoldásokra.

Iszonyatos botrány volt belőle, sokan tiltakoztak

− fogalmazott a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora.

Bár ezt a kívülállók nem szokták elhinni, ezért a digitalizációban rendkívül le vannak maradva. Olyannyira, hogy amikor Szuga Josihide 2020 augusztusának végén átvette Abe Sinzótól a kormányzást, szeptemberben azonnal létrehozott egy digitalizációs minisztériumot annak érdekében, hogy Japán felzárkózzon ezen a téren a világhoz.

A hagyományos iparhoz szükséges digitalizáció nyilván megvan, hiszen az autógyártás területén még mindig elsők, de a munkamenetben, adminisztrációban, ügyintézésében nagyon erős a lemaradásuk − hangsúlyozta Hidasi Judit, hozzátéve: akcióterv van arra Japánban, hogy utolérjék a környező országokat.

Rovatok