Index Vakbarát Hírportál

A kutatók harmada szerint végső pusztulásba visz a mesterséges intelligencia

2022. szeptember 30., péntek 06:12

Valószínűleg még többen egyetértenek azzal, hogy egy nem egészen apokaliptikus, kisebb katasztrófa felé tartunk.

Egy nyelvészek körében végzett felmérés eredménye szerint 36 százalékuk egyetértett azzal, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése még ebben az évszázadban nukleáris világégéshez fogható katasztrófához fog vezetni. Az amerikai szakemberek által készített, hivatalosan nem publikált kutatás az emberi értelemmel felérő általános mesterséges intelligenciával kapcsolatos véleményeket vizsgálta 2019 és 2022 között, legalább két, tudományos munkát publikáló számítógépes nyelvészek körében.

Mint kiderült, nagyon eltérőek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy az emberi szintű gépi intelligencia jó dolog-e. A válaszadóknak csak 57 százaléka gondolta, hogy a friss kutatások közelebb vittek az általános mesterséges intelligenciához, és mindössze 58 százalék vélekedett úgy, hogy a természetes nyelvfeldolgozásnak köze van ehhez.

A tudósok 73 százaléka optimista és úgy gondolja, hogy az ipari forradalomhoz hasonló fejlődéshez vezet a mesterséges intelligencia fejlődése. Több mint egyharmaduk ugyanakkor úgy gondolta, hogy a következmények katasztrofálisak lesznek, miközben páran jelezték, hogy a „totális atomháború” kifejezést túl erősnek találják.

Ez arra utal, hogy a 36 százalékos arány valójában alulbecsüli azok számát, akik tényleg komolyan aggódnak a mesterséges intelligencia negatív hatásai miatt

– mutattak rá a felmérés szerzői.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a szakemberek 60 százaléka szerint a természetes nyelvfeldolgozás területén a gépek betanításának környezeti lábnyoma a legfontosabb problémák közé tartozik. Emellett 74 százalékuk úgy gondolta, hogy a magánszektornak túl nagy befolyása van a mesterséges intelligencia területén.

(IFL Science)

(Borítókép: A Terminátor-akciófilmek T–800 endoszkeletonja a Hongkongi Tundománytörténeti Múzeum emberiséget bemutató kiállításán 2020 novemberében. Fotó: Zhang Wei/China News Service/Getty Images)

Rovatok