Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő sírhelyet tártak fel Kairótól nem messze

2022. október 3., hétfő 11:42

Rendkívül jelentős, álomtalálatként hivatkoznak a régészek a felfedezésre.

A koporsót egy Szakkarában található, föld alatti sírkamrában találták meg, a National Geographic kameráinak köszönhetően pedig egy jövendőbeli dokumentumfilmben is szerepelni fog. Az óriási, gránitból készült szarkofágot Ptah-em-wia feliratai borítják, aki II. Ramszesz király, Egyiptom leghatalmasabb fáraójának kincstárát vezette.

A felfedezést Ola El Aguizy, a Kairói Egyetem régészeti karának professor emeritusa tudhatja magáénak, aki még tavaly, Kairótól mintegy 30 kilométerre délre bukkant rá a felszíni sírhelyre, most azonban sikerült a föld alatti területekre is bejutni. Ptah-em-wia végső nyughelyét egy közel 8 méter mély akna védte, melyből több mint egy hétig tartott, mire eltávolították a homokot.

Mint azt El Aguizy elmondta, egy teljes szarkofágot eredeti sírjában megtalálni hihetetlenül ritka.

A szarkofág felfedezése a síraknában, az eredeti helyén rendkívül izgalmas volt, hiszen sok esetben a sírok belsejében mások szarkofágját találjuk meg, hiszen azt a későbbi időszakokban is használták, most azonban ez egy kivételes eset

– fogalmazott, hozzátéve, hogy Ptah-em-wia hieroglifákban felsorolt címei hangsúlyozzák a királyhoz való közelségét, ami azt bizonyítja, hogy nagyon fontos szerepe volt az akkori közigazgatásban. A sír feltárása a National Geographicon futó, „Egyiptom elveszett kincsei” című sorozat második évadában lesz majd látható.

(via The Guardian)

Rovatok