Index Vakbarát Hírportál

A kvantuminformáció kutatásának úttörői kapták a fizikai Nobel-díjat

2022. október 4., kedd 11:57

A nyertesek alapozták meg a kvantum-számítástechnikát.

A Svéd Királyi Akadémia kedd délelőtti bejelentése szerint 2022-ben Alain Aspectnek, John F. Clausernek és Anton Zellingernek ítélte a fizikai Nobel-díjat a kvantummechanika és kvantuminformáció természetének kutatásáért.

Az akadémia méltatása szerint az összefonódott fotonokkal végzett kísérleteikért, a Bell-egyenlőtlenség sérülésének megállapításáért, valamint a kvantuminformatika területén végzett úttörő kutatásaikért  kapták az kitüntetést.

Három évtizede a díj fő esélyesei

A francia Alain Aspect a Paris-Saclay Egyetem fizikusa, a 79 esztendős John Francis Clauser a Berkeley Egyetem elméleti fizikusa, és a 77 esztendős osztrák Anton Zeilinger a Bécsi Egyetem professzora az összefonódó kvatumrészecskék kutatásának úttörői. Munkásságukkal kiterjesztették a kvantummechanika technikai lehetőségeit, felfedezéseik a kvantuminformáció, a kvantum-teleportáció, és a  kvantum-számítógépek létezése szempontjából kulcsfontosságúak. 

A kvantuminformáció atyjaiként is emlegetett trió Nobel-díját már három évtizede várták, a díjjal kapcsolatban megszóltaltatott szakértők már „örökös jelöltként” emlegették őket.

A 2021-es fizikai Nobel-díjat Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann kapta az ember okozta klímaváltozás felismeréséért, és Giorgio Parisi a komplex rendszerek viselkedésének leírásáért.

(Borítókép: Chris Jackson / Getty Images)

Rovatok