Index Vakbarát Hírportál

Különös dolog csimpaszkodott a NASA műszerére a Marson

2022. október 4., kedd 07:14

A legutóbbi repülések egyikén valami a lábára akadt az Ingenuity nevű koaxiális helikopternek a Marson, amely a Jezero-krátert kutatja a Perseverance nevű önjáró szondával együtt.

A küldetés NavCam-kamerájának felvételei azt mutatják, hogy a törmelékként beazonosított valami a repülés egy szakaszában természetes módon visszahullott a felszínre, mielőtt az Ingenuity biztonságosan földet ért volna a Mars felszínén.

NASA's Ingenuity Mars helicopter had to make an emergency landing after an unknown object stuck to its leg. The US space agency is investigating the incident. pic.twitter.com/fGFOIcB5G1

— Lilla (@SzilvasiLilla) October 3, 2022

„A repülésből származó telemetriai adatok nem utalnak járműsérülésre. Az Ingenuity és a Perseverance Mars 2020 csapatok dolgoznak a törmelék forrásának felderítésén” – közölte a NASA Sugárhajtású Laboratóriuma.

NASA’s Ingenuity Helicopter Spots Foreign Object Debris on Mars. pic.twitter.com/R464KTqkaq

— Dr.w.whiteman (@Benedictsospet1) October 3, 2022

Az Ingenuity az első drón, amely valaha is a Mars felett repült, és eredetileg öt repülésre volt tervezve, most ezt a határt készül hétszeresen megdönteni. A NASA igyekszik minél többet tesztelni az Ingenuityt, különösen azért, mert az ügynökség azt tervezi, hogy egy jövőbeni küldetésnél beveti a marsi helikoptereket.

A Perseverance hosszú távú küldetése, hogy a legígéretesebb mintákat gyűjtse be a Földön történő közelebbi vizsgálatra, mivel a tudósok további válaszokat keresnek arra, hogy lehetséges volt-e élet a Marson a régmúltban, írja a Space.com portál.

Rovatok