Index Vakbarát Hírportál

2024 után is maradnának az oroszok a Nemzetközi Űrállomáson

2022. október 7., péntek 12:18

Most nem olyan sürgős egy saját űrállomás építése.

Oroszország részvétele a Nemzetközi Űrállomás fenntartásában 2024 után is folytatódhat, derült ki az orosz állami űrvállalat, a Roszkozmosz emberi űrrepülésért felelős vezetője, Szergej Krikalev hétfői közleményéből. Mint ismeretes, az orosz szerepvállalást beárnyékolta az ország Ukrajna elleni katonai akciójának nemzetközi visszhangja és az ezekből következő szankciók. A Roszkozmosz vezére, Jurij Boriszov emiatt korábban úgy nyilatkozott, hogy 2024 után előreláthatóan elhagyják az űrállomást.

A Nemzetközi Űrállomást az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió, Kanada és Japán közösen építette és használja. Az óriási szerkezet már üzemi élettartama végén jár, de az Egyesült Államok közölte, hogy 2030-ig tovább maradna.

Krikalev szavaiból kiderült, hogy Oroszország továbbra is saját űrállomás építésében gondolkodik, de ez a program nagyon korai fázisban van, és amíg nem születik döntés a folytatás mikéntjéről, maradnak a Nemzetközi Űrállomáson.

Krikalev Apollo–Szojuz-együttműködést is említő békülékeny üzenete azelőtt érkezett, hogy a SpaceX rakétáján először utazott orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra. A Crew-5 küldetés űrhajója azóta csütörtökön sikeresen megérkezett és kapcsolódott az űrállomáshoz, fedélzetén az orosz Anna Kiknával, a japán Koicsi Wakatával és Nicole Mann és Josh Cassada amerikai asztronautákkal.

Az űrkutatás egyike annak a kevés területnek, ahol a feszült orosz–amerikai viszony ellenére tovább folytatódik az együttműködés.

(Phys.org)

Rovatok