Index Vakbarát Hírportál

Elérték a tudósok az amazóniai őserdő legmagasabb fáját

2022. október 10., hétfő 11:10

A világűrből vették észre.

Hároméves tervezés és kéthetes intenzív őserdei túra után tudósok eljutottak az Amazonas-medence esőerdőinek legmagasabb fájához. Az észak-brazíliai Iratapuru természetvédelmi területen álló fa 88,5 méter magas, és törzse körmérete 9,9 méter.

A különösen magas Dinizia excelsát 2019-ben egy háromdimenziós térkép készítése során, műholdas mérésekkel találták meg. A természetvédőkből és akadémikusokból álló első expedíció a nehéz terep és beteg csapattagok miatt 10 nap után visszafordult.

Az újabb expedíció 250 kilométert utazott hajóval mellékfolyókon, majd 20 kilométert gyalogolt hegyes területen. A 19 fős csapat egyik tagját mérges pók csípte meg, de megérte.

Az egyik legszebb dolog volt, amit valaha láttam. Isteni. Az erdő közepén vagy, ahova az emberiség még soha nem tette be a lábát, körülötted a természet abszolút gazdagsága

– mondta az utat szervező Diego Armando Silva, az Amapa Szövetségi Egyetem erdésze.

A kutatók a fa környezetében található talajból és levelekből vettek mintákat, ebből próbálják megállapítani a 400-600 évesre becsült fa tényleges korát és azt is, hogy miért gyakoriak az óriási fák a környéken és mennyi szenet tárolnak.

Az óriási fa környezete nincs biztonságban, annak ellenére sem, hogy nagyon nehezen elérhető, mivel egyre aktívabb az erdőirtás és az illegális aranybányászat az Amazonas környékén.

(Phys.org)

Rovatok