Index Vakbarát Hírportál

Az FBI az akkumulátorhamisítás veszélyeire figyelmeztet

2022. október 10., hétfő 10:09

A kamuakku felrobbanhat, így emberre is veszélyes.

Az Egyesült Államok szövetségi nyomozóirodája, az FBI hivatalos szolgálati közleményben figyelmeztette az amerikai fogyasztókat, hogy akkumulátor vásárlásakor becsaphatják őket. A hivatal szerint a bűnözők a globális ellátási lánc gyengeségeit és az akkuk iránti erős keresletet kihasználva hamisítványokat és nem engedélyezett replikákat árusítanak az interneten. 

A mai használati tárgyak több akkumulátort tartalmaznak, mint valaha, a telefonoktól a robogókon és autókon át az elektromos cigarettákig. A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a hamis akkumulátorokat nem tesztelik, ezért veszélyt jelenthetnek a fogyasztókra és eszközeikre. Az alternatív forrásból származó energiatárolók felmelegedhetnek, kigyulladhatnak, vagy akár fel is robbanhatnak.

Az FBI nem említ online piacteret vagy weboldalt, ahol hamisított akkumulátorokat árulnak, de arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy győződjenek meg róla, hogy legitim eladótól és gyártótól származó terméket vesznek. 

Gyanakvásra adhat okot, ha egy akku túlságosan olcsó, helyesírási hiba van a csomagolásán, esetleg hibás a csomagolás, nincs gyártási száma, a tanúsító matricák helyesírási hibát tartalmaznak vagy maguktól leesnek. Nem ajánlják utángyártott akkumulátorok használatát sem.

(Zdnet)

Rovatok