Index Vakbarát Hírportál

Pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért ítélték oda a közgazdasági Nobel-díjat

2022. október 10., hétfő 12:18

Bejelentette a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, kik kapták idén a közgazdasági Nobel-díjat. A kutatók a bankok szerepének és pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért részesültek kitüntetésben.

Három amerikai kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint. A bankok szerepének és pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig kutatók részesültek az elismerésben – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A tudósok fektették le az 1980-as évek elején annak a modern bankkutatásnak az alapjait, amely tisztázza, miért vannak bankok, hogyan lehet őket kevésbé sebezhetővé tenni a válságok során, és hogyan súlyosbítja a bankok összeomlása a pénzügyi válságokat. Munkásságuk nagy gyakorlati jelentőséggel bír a pénzügyi piacok szabályozásában és a pénzügyi válságok kezelésében – írja az Akadémia indoklása.

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd nemzeti bank, a Svéd Királyi Bank (Sveriges Riksbank) alapította 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából. Célja az Alfred Nobel által alapított díjak kiegészítéseként a közgazdaság-tudomány terén elért eredmények elismerése. Elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaság-tudományi Emlékdíja, amelyet a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítél oda.

Különleges érmet kapnak

A díjjal járó, Gunvor Svensson-Lundqvist tervezte érem előlapján a díjalapító portréját a többitől eltérő szögből ábrázolták. Az érmet most 54. alkalommal ítélték oda, a 92 kitüntetett közül 25-en egyedül, 20 alkalommal ketten, 9 alkalommal hárman megosztva részesültek az elismerésben.

A magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyit (Harsányi János, 1920–2000) ismerték el megosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjjal „a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis területén végzett úttörő munkásságáért” – írta az MTVA Sajtóarchívuma alapján az MTI.

(Borítókép: Három amerikai kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat az idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint 2022. október 10-én. Fotó:  News Agency / Anders Wiklund / Reuters)

Rovatok