Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos katonai műholdat lőtt fel Oroszország

2022. október 17., hétfő 14:27

A feltételezések szerint az eszköz optikai felderítést végez.

Szombat este a Pleszeck űrrepülőtérről indított Angara hordozórakéta sikeresen juttatta föld körüli pályára az EMKA–3 katonai műholdat – közölte Oroszország állami űrvállalata, a Roszkozmosz. A közlemény szerint a Kozmosz–2560 nevű küldetés rendeltetésszerűen működik, és felvette a kapcsolatot az orosz védelmi minisztérium földi irányítóközpontjával. 

Az EMKA–3 küldetése titkos. A műhold a Mir és a Nemzetközi Űrállomás moduljait, illetve az eredetileg interkontinentális ballisztikus rakétának tervezett Proton és Rokot hordozórakétát is készítő moszkvai Hrunyicsev Központban készült, mintegy 150 kilogrammot nyom, és 300 kilométeres magasságban kering.

A most felbocsátott előtt Oroszország három EMKA műholdat küldött az űrbe. A 2018 áprilisában induló, első, Kozmosz–2525 jelű három évig keringett, mielőtt a légkörbe csapódott. A következő kettő (a Kozmosz–25551 és Kozmosz–2555), amelyet 2021 szeptemberében és 2022 áprilisában lőttek fel, csak pár hónapot töltött a Föld körül.

A kevés rendelkezésre álló információ alapján azt feltételezik, hogy az EMKA műholdak optikai felderítést végeznek. Az ugyanakkor nem világos, hogy a most pályára állított példány a korábban lezuhantakat pótolja, esetleg kifejezetten napi események támogatására szánják.

Forgalmas hetet bonyolítottak az orosz űrkikötők, mivel a szombati volt az ország harmadik rakétaindítása múlt héten. Ugyancsak Pleszeckből egy Szojuz rakétán indították a GLONASS helymeghatározó rendszer új műholdját, a kazahsztáni Bajkonurból pedig egy angolai távközlési műholdat lőttek fel egy Proton rakétán.

Az EMKA–3 felbocsátása egy napot csúszott, de a pénteki nap így is zsúfolt volt a SpaceX Crew–4 legénységgel visszatérő űrhajójával és a Kínában felbocsátott három új Jaogan kémműholddal.

(Space.com)

Rovatok