Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai kormány és újságírók lekövetésével vádolják a TikTokot

2022. október 21., péntek 10:24

Egy friss jelentés szerint amerikai állampolgárok, politikusok és újságírók tartózkodási helyének nyomon követésére használhatták a TikToK videómegosztó platformot.

A Forbes egyik cikkében azt állította, hogy a TikTok üzemeltetője, a kínai székhelyű ByteDance azt tervezte, hogy az alkalmazást amerikai állampolgárok tartózkodási helyének nyomon követésére használja. Az amerikai üzleti magazin szerint 

a techcég a felhasználók tudta nélkül fért hozzá az adatokhoz.

A Forbes azt írja, hogy a ByteDance külön bizottságot hozott létre a jelenlegi és korábbi alkalmazottak által elkövetett visszaélések kivizsgálására. A jelentésből nem derül ki, hogy az amerikai állampolgárok adatait összegyűjtötték-e vagy rendszerezték-e, viszont a lap értesülései szerint volt terv arra, hogy 

helymeghatározási adatokat szerezzenek az amerikai felhasználók eszközeiről.

A TikTok tagadja a vádakat. A Twitteren közölték, hogy soha nem követték le az amerikai kormányzatot, mint ahogyan állításuk szerint az aktivisták, közéleti személyiségek és újságírók személyes adataival sem éltek vissza. A cég azt is cáfolta, hogy helymeghatározási adatokat gyűjtene amerikai felhasználóktól.

A TikTok szerint a Forbes által közölt jelentés nélkülözi az „újságírói integritást”.

Biztosak vagyunk a forrásainkban, hiteles információkat és dokumentumokat szereztünk meg, így kiállunk a tudósításunk mellett

nyilatkozta a Forbes szóvivője a BBC-nek.

A TikTok tájékoztatása szerint júniusban az amerikai felhasználók adatait az austini székhelyű Oracle szervereire költöztették.

Rekordösszegű bírságot kaptak

A vállalat körül halmozódnak a botrányok az elmúlt időszakban. Szeptemberben 30 millió dolláros (körülbelül 12,3 milliárd forintos) pénzbírságot kaptak az Egyesült Királyságban, ahol megállapították, hogy a videómegosztó platform megfelelő hozzájárulás nélkül kezelhette 13 év alatti gyermekek adatait.

Az indoklás szerint a TikTok nem nyújtott megfelelő tájékoztatást a felhasználóknak „tömör, átlátható és könnyen érthető módon”, valamint jogi indoklás nélkül kezelhetett különleges kategóriába tartozó adatokat, mint:

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyerekek tanulhassanak, és megtapasztalhassák a digitális világot, de megfelelő adatvédelem mellett

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a brit információs biztos, John Edwards, hozzátéve: „a digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak törvényi kötelességük, hogy ezeket a védelmeket biztosítsák, de előzetes véleményük szerint a TikTok nem tett eleget ennek a követelménynek.”

Rovatok