Index Vakbarát Hírportál

Panaszkodnak az oroszok, úgy tűnik, mégis működnek a háborús szankciók

2022. október 21., péntek 06:26

Rájuk sózzák az összes selejtet.

Tizenkilencszeresére nőtt a hibás példányok aránya a Kínából érkező félvezetőknél – írta az orosz Komerszant napilap. Az anonim forrásra hivatkozó jelentés szerint az Ukrajna elleni orosz katonai akció előtt 2 százalék volt a hibás termékek aránya a Kínából érkező importban, de azóta ez 40 százalékra nőtt.

A háború és a miatta bevezetett szankciók nagyon megnehezítik az orosz elektronikai gyártók életét, akik az összeomló ellátási láncok miatt a szürkegazdaságban igyekeznek alkatrészeket beszerezni. A kínai eladók viszont a kiszolgáltatottságukat kihasználva az összes selejtet rájuk sózzák.

Amint azt a Register is megjegyzi, mindez nem teljesen illik a 2022 februárjában bejelentett orosz–kínai „határok nélküli barátság” képébe. Kína ugyan nem támogatja az Ukrajna elleni háborút, de a nemzetközi politikában beállt Oroszország mögé és igyekszik kihasználni a helyzetből adódó üzleti lehetőségeket, ami az ő szempontjukból valamennyire ellensúlyozza a kínai cégeket – például a ZTE-t és Huaweit – érintő nyugati szankciókat.

Az orosz cégek nincsenek egyedül az ellátási gondokkal, mivel a háború visszavetette a koronavírus-járvány hatásaiból kilábaló globális piacot. A nyugat a helyi félvezetőgyártás beindításával igyekszik megoldást találni. Az orosz hadiipar eközben háztartási gépekből igyekszik pótolni a szankciók miatt beszerezhetetlenné váló alkatrészeket, de a legmodernebb fegyvereknél nyolcvan százalék feletti nyugati részarány miatt valószínűleg az ilyen módszerek nem elegendőek a termelés fenntartásához.

(The Register)

(Borítókép:  Andrey Rudakov/Bloomberg/Getty Images)

Rovatok