Index Vakbarát Hírportál

Jobb osztályzatokat kapnak a lányok

2022. október 22., szombat 18:02

Olasz kutatók kiderítették, hogy miért.

A lányok ugyanolyan tanulmányi teljesítményért rendszeresen jobb jegyeket kapnak a fiúknál egy olasz tudósok által készített kutatás szerint. A British Journal of Sociology of Educationben megjelent tanulmány szerint az az általánosabb társadalmi jelenség, hogy a lányok nagyobb számban jutnak a felsőoktatásba, mint a fiúk, ebben a rendszerszintű torzításban gyökerezik.

A nemek között sokféle különbséget lehet megfigyelni világszerte. Ebben az esetben az eredmények értékelésében van a probléma.

A független és standardizált tesztekben megfigyelhető, hogy a lányok jobb teljesítményt mutatnak a humán kompetenciákban, nyelvekben és olvasásban, míg a fiúk jobbak matematikában. Ezzel szemben amikor tanárok osztályoztak, a lányok jobb jegyeket kaptak minden tantárgyban.

A Trentói Egyetem kutatói 38 957 tanuló standard tesztjeit és osztályban szerzett jegyeit elemezték. Ebből kiderült, hogy hasonló szintű kompetenciánál a lányok jobb osztályzatot kaptak a tanáraiktól. Összességében a lányok 6,6 pontot kaptak nyelvekből, míg a fiúk 6,2 pontot. Matematikából a lányok 6,3 pontot kaptak, míg a fiúk átlaga az 5,9 pontos bejutási küszöb alatt volt.

Az olasz szakemberek vizsgálták, hogy milyen hatással van a jegyekre az iskola típusa, mérete, az osztályok összetétele, és azt is elemezték, hogy van-e valamilyen hatással az osztályzásra a tanár neme vagy életkora. Két tényező mutatkozott döntőnek: a nemek közötti különbségek az osztály méretével együtt nőttek, és a lányokat többre értékelték a gimnáziumokban, mint a szakmai képzést adó iskolákban.

A szerzők szerint a különbségek hátterében az állhat, hogy a tanárok támogatni próbálják azokat, akik gyengébbek bizonyos területeken, vagy tudat alatt a lányokra jellemző csendességet és rendezettséget jutalmazzák.

A kutatók végkövetkeztetése, hogy annak ellenére, hogy nem év végi jegyeket elemeztek, a jelenségnek közvetlen hatása van a fiúk további pályájára, karrierjére és későbbi fizetésére. A lányok felsőoktatásban megmutatkozó előnye nemcsak Olaszországban, de más európai országokban is feltűnő.

(Phys.org)

Rovatok