Index Vakbarát Hírportál

Az emberiség pusztulását jelentheti az idegenek felfedezése?

2022. október 24., hétfő 21:37

A titkolózás atomháborúhoz vezetne.

A Space Policy űrpolitikai folyóirat friss számában megjelent tanulmány szerint egy idegen civilizáció felfedezése azzal fenyeget, hogy az emberiség az idegenek közreműködése nélkül is elpusztítja magát belső konfliktusaival.

A világegyetem felfoghatatlan méretei, az irtózatos mennyiségű csillag és valószínűleg élhető bolygó látszólag ellentmondásban van azzal, hogy eddig nem észleltünk semmilyen földön kívüli intelligenciát, civilizációt vagy annak bármilyen közvetett nyomát – ezt az ellentmondást nevezik Fermi-paradoxonnak, Enrico Fermi olasz fizikus után.

Ennek a paradoxonnak nagyon széles irodalma van a lehetséges megoldásoktól a következményekig. A markáns gondolatmenetek egyike, hogy nem jó hír idegenekkel találkozni, és igazából nagyon nagy szerencse, hogy nem találkoztunk velük. Kézenfekvő, hogy egy ilyen civilizáció jó eséllyel olyan fejlettségi szinten van, hogy az emberiséget egy hangyabolynak tekintik, és ha nem is az univerzumban amúgy elég gyakori vízért igázzák le a Földet, de egyszerűen elsöpörnének minket.

Az új tanulmány ezt a sötétebb képet egészíti ki egy mozaikkal, egy teljesen emberi és reálpolitikai forgatókönyvvel. A NASA és a Penn SETI központ kutatói egy 2020-as tudományos dolgozat következtetéseit egészítik ki, ami maga is a földönkívüliek felfedezésének politikai következményeit elemzi. 

Az új forgatókönyv szerint amikor egy ország tudósai passzív módon felfedeznek egy idegen civilizációt, az olyan kommunikációs és információs monopóliumot hozhat létre, ami azonnal felborítja az erőegyensúlyt, és nemzetközi konfliktushoz vezet. A kutatók szerint pusztán a kapcsolatfelvétel nem jelentene előnyt a felfedező országnak, hiszen egy űrmeghajtás, láthatatlanná tévő rendszer vagy teleportáció idegen technológiáját nem tudnánk megérteni. A szerzők szerint ez olyan lenne, mintha egy középkori kódexírónak átnyújtanánk az atombomba megépítésének részletes terveit.

Egy vélt technikai fölény vagy annak lehetősége viszont nagyon hamar atomháborúig fajuló fegyveres konfliktushoz vezetne. A szakemberek szerint ezért nagyon fontos, hogy a döntéshozók tudatában legyenek ennek a veszélynek, az idegen civilizációkkal foglalkozó tudományos szervezetek átláthatók legyenek, és legyen egy elfogadott globális diplomáciai protokoll a különböző szintű kontaktusok esetére.

A probléma tehát megoldható, és annál is sürgősebb, mert az Egyesült Államok nemrég hivatalos útra terelte az ufóészlelések felderítését, az észlelések túlnyomó részét egyúttal államtitokká is nyilvánították.

(ArXiv.org)

Rovatok