Index Vakbarát Hírportál

Orosz fegyverteszt maradványait kerülgeti a Nemzetközi Űrállomás

2022. október 25., kedd 14:24

A NASA közleménye szerint kedden beindították a Nemzetközi Űrállomás fedélzeti hajtóműveit, hogy elkerüljék a találkozást egy orosz eredetű űrszeméttel.

Az állomás fúvókáit öt percig és öt másodpercig üzemeltették, hogy kikerüljék a Kozmosz–1408 egyik darabját, amelyet Oroszország tavaly semmisített meg egy műhold elleni fegyverrendszer tesztje alkalmával.

A manőverre azért volt szükség, mert az űrszemét 4,8 kilométernél közelebb került volna az űrállomáshoz. A Nemzetközi Űrállomás pályáját legutóbb júniusban kellett módosítani az ugyanebből a fegyverkísérletből származó űrszemét miatt.

A 2021 novemberében végrehajtott DA-ASAT fegyverteszt mintegy 1500 darabból álló, Föld körüli pályán keringő törmelékfelhőt hozott létre, ami miatt az NASA és az amerikai űrhaderő is tiltakozott. Januárban Kína is tiltakozott, miután egyik műholdját veszélyeztette az űrszemét.

A NASA 2021-es jelentése szerint 26 ezer darab almaméretű űrszemét kering a Föld körül – ezek könnyen elpusztítanak egy műholdat. További százezer darab üveggolyó-méretű szemét van, amelyek életveszélyes kárt okozhatnak egy űrhajóban, további százmillió homokszemméretű fémszilánk és festéktörmelék kering, amelyek életveszélyes fenyegetést jelentenek egy űrsétát végző űrhajósra.

Oroszország korábban diplomáciai feszültségek miatt ott akarta hagyni a Nemzetközi Űrállomást, később azonban gazdasági megfontolásból a folytatás mellett döntött. A veterán űrállomást várhatóan 2031-ben nyugdíjazzák.

(NASA)

Rovatok