Index Vakbarát Hírportál

A videójátékozó gyermekek jobban teljesítettek az agyteszten

2022. október 25., kedd 10:24

Keveset tudunk róla, hogy milyen hatással vannak a játékok a fejlődésre.

Jobban teljesítettek az emlékezetet és motoros funkciókat vizsgáló teszteken azon a gyerekek, akik rendszeresen videójátékoztak – egy friss kutatás szerint. A szülők általában nem tekintik egyértelműen pozitív dolognak, ha egy gyerek képernyőn játszik, a szóban forgó kutatás megállapításai is csak statisztikai összevetésen alapulnak, a közvetlen összefüggés igazolása nélkül.

Az adataik az amerikai gyerekek fejlődését 2018 óta vizsgáló Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) kutatásból származtak, amelyben agyi képalkotással végzett vizsgálatok, mentálhigiénés és egészségügyi állapotfelmérő vizsgálatok, valamint különböző tesztek eredményeit gyűjtik össze – írja a The Verge.

A szóban forgó vizsgálat 2217 kilenc- és tízéves gyerek eredményeit vizsgálta. Két csoportot hoztak létre: az egyikben olyanok voltak, akik legalább heti 21 órát videójátékoztak, a másikban olyanok, akik semennyit. A játékosoknál nagyobb aktivitást mértek az agy figyelemmel és emlékezettel kapcsolatos területein. A két csoport mentálhigiénés eredményei között ugyanakkor nem mutatkoztak különbséget (ami arra utal, hogy a játékok nem okoztak lelki zavarokat).

Bár az általában vett játéknak nagyon fontos szerepe van a fejlődésben, az ABCD-adatok alapján nem állítható, hogy a videójátékok okosítják a gyerekeket (lehet, hogy az összefüggés fordított, és az okosakat vonzzák jobban a játékok), különösen úgy, hogy nem vették figyelembe, hogy milyen programokkal játszanak.

Létezik ugyanakkor egy terület, ahol nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy tényleg lehet hatni játékokkal az agyi funkciók fejlődésére: azok a cégek, amelyek ADHD-s, figyelemhiányos gyerekeknek készítenek fejlesztő játékokat, mint az Akili Interactive és a DeepWell Digital Therapeutics. Az ilyen cégeknek kifejezetten fontosak az olyan kutatások, amelyekből kiderülnek, hogy mik a játékok vélt vagy valós kognitív hatásai.

(CNN, The Verge)

Rovatok