Index Vakbarát Hírportál

Majdnem itt a csótányirtó automata lézerágyú

2022. október 27., csütörtök 10:53

Csak azért majdnem, mert emberre is veszélyes.

Ha a Terminátor-filmek a csótányok és robotok ádáz küzdelméről szólnának, a csótányok most szomorúan vennék tudomásul, hogy a tudományos-fantasztikus antiutópia immár a valóság. Mivel ugyanakkor a csótányok a legutáltabb rovarok toplistáján mindig az élbolyban végeznek, nem túlzás megállapítani, hogy ami valakinek disztópia, az másnak utópia.

A gyilkos robotot az edinburghi Heriot-Watt Egyetem mérnökei fejlesztették ki Ildar Rakmatulin vezetésével. Rakmatulin a fejlesztésnél korábbi, Raspberry Pi alapú szúnyogirtóját turbózta fel erősebb hardverrel, amelyben már két kamerával térben látó mesterséges intelligencia által vezérelt gépi látás veszi célba a gyanútlan rovart egy tükörrendszerrel ellátott, 1600 milliwattos lézer segítségével. A lézer ereje igénynek megfelelően kalibrálható, ha kell, csak elriasztja a csótányokat, ha kell, azonnal megpirítja őket 1,2 méter távolságból.

Rakmatulin ingyen elérhetővé tette építő projektje részleteit.

Nagyon olcsó hardvert és olcsó technikát használok, és nyílt forrású. Mindent feltöltöttem a GitHubomra

– mondta Rakmatulin, hozzátéve, hogy az eszköz más kártevők ellen is hatásos. Ha már a kártevők szóba kerültek, a rendszer nagy előnye, hogy potenciálisan feleslegessé teszi a rovarirtó vegyszerek alkalmazását. 

Lentebb megtekinthető a rendszer egy kezdeti változata, ami, úgy tűnik, az adekvát Yolo nevet kapta.

A lézeres csótányirtó azonban nem lesz egyhamar háztartási eszköz. Az ok ugyanaz, mint ami miatt Bill Gates és Nathan Myhrwold másfél évtizede kitalált, Afrikának szánt, futurisztikus lézeres szúnyogirtó berendezése megbukott: az a lézer, ami képes végezni egy rovarral, az emberi szemre és látásra is végzetes veszélyt jelent. 

(Futurism, Vice)

(Borítókép:  WANG ZHAO / AFP) 

Rovatok