Index Vakbarát Hírportál

Világszínvonalú módszerrel mentettek életet a Szegedi Tudományegyetem orvosai

2022. október 27., csütörtök 17:56

Világviszonylatban is újnak számító, a ma alkalmazott legkorszerűbb technikával, úgynevezett orbitális aterektómiával végeztek végtagmentő katéteres érműtétet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön lapunkat.

A Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a világon néhány éve használt eljárás Magyarországon még újdonságnak számít, az elsősorban a szívkoszorúerek meszes szűkületeinek kezelésére kifejlesztett eszköz hazai alkalmazását csak a közelmúltban kezdték meg. A technikát végtagi keringési betegség gyógyításához Közép-Európában az SZTE invazív kardiológiai munkacsoportja alkalmazta elsőként. A sikeres beavatkozást Ruzsa Zoltán részlegvezető egyetemi docens és Jambrik Zoltán egyetemi adjunktus végezte.

Mint írták, a 66 éves férfi bal lábának súlyos keringési zavarát az azt ellátó ütőér idült elzáródása okozta. E betegség a végtag üszkösödéhez, illetve amputációhoz vezethet. A láb megmentéséhez a keringési viszonyok javítását szolgáló éren belül elvégzett katéteres érplasztikai beavatkozásra volt szükség. 

A súlyos elmeszesedés azonban nem tette lehetővé a ma már hagyományosnak tekinthető ballonos tágítást,

és az eret nyitva tartó fém- vagy műanyag cső, sztent beültetését, mivel az eredményes kezeléshez először a szűkületet okozó mésztömeg eltávolítására van szükség.

Fúróegységet használtak

Az orbitális aterektómia során egy éren belüli fúróegységet használnak. Gyémántszemcsékkel borított csiszolófeje körkörösen forogva csiszolja le az érfalba lerakódott mészkristályokat. A meszes plakk parányi mikroszemcsékre töredezik szét, amelyeket a vérkeringés egyszerűen kimos az érből.

A súlyos szívbetegségeket okozó koszorúér-betegséghez hasonlóan egyre elterjedtebbé válik a végtagi ütőerek megbetegedése – magyarázták. Kialakulására nagymértékben hajlamosít az egyre több embernél előforduló magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a mozgásszegény életforma és a dohányzás – áll a közleményben.

(Borítókép: A Szegedi Tudományegyetem épülete 2021. február 14-én. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok