Index Vakbarát Hírportál

Így szól a Föld mágneses mezeje

2022. október 30., vasárnap 11:41

Tekerje fel a volumét Ön.

A Dán Műszaki Egyetem munkatársai hangokká alakították az Európai Űrügynökség Swarm programja által a Föld mágneses mezejéről gyűjtött adatait. A tudományt és művészetet ötvöző, neten meghallgatható ambiens hang leginkább metróalagútban sodródó étkészlet audió látomására emlékeztet (feltéve, hogy létezhet hanglátomás).

Mint ismert, a Föld mágneses mezeje egy létfontosságú, dinamikusan változó jelenség, amelyet a 3000 kilométerre a talpunk alatt forgó izzó vasóceán hoz létre. Számunkra legjelentősebb szerepe, hogy a bolygót érő napszelet és kozmikus sugárzást eltéríti, ez teszi lehetővé a légkör megtartását és sugárzástól védett felszíni életet. Ezt jól illusztrálja a sarki fény jelensége, amelyet a felső légkörbe csapódó Napból érkező töltött részecskék okoznak.

A dán mérnökök 30 hangszórót helyeztek el a koppenhágai Solbjerg tér alatt, ahol minden hangforrás a Föld különböző pontjain az elmúlt százezer év folyamán mérhető mágneses mező hangját szólaltatja meg. Az élményből itt hallható ízelítő:

Az ESA Swarm küldetése három műholdból állt, amelyeket 2013-ban juttattak az űrbe. Az Alfa, Bravo és Charlie 450, illetve 530 kilométer magasságban, a Föld sarkai felett keringve méri a bolygó magjából, köpenyéből, kérgéből, ócánjaiból, ionoszférájából és magnetoszférájából származó mágneses jeleket.

(Interesting Engineering)

Rovatok