Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mikor futhatnak be az új MacBook Prók

2022. november 2., szerda 06:53

A megjelenéshez közeledve egyre több információ szivárog ki az Apple új, professzionális felhasználóknak szánt laptopjainak megjelenéséről.

2021 őszén hatalmasat dobott az Apple, amikor bemutatták a teljesen újratervezett 14 és 16 hüvelykes MacBook Prókat, valamint velük együtt az M1 Pro és M1 Max chipeket, amelyek produktivitás tekintetében azóta is az élmezőnyt képviselik – hamarosan azonban új kihívóra akadhatnak, méghozzá utódaik személyében. Az almás cég ugyanis a jelek szerint már gőzerővel dolgozik az új, M2 Pro és M2 Max chippel szerelt Pro notebookjain, melyek a pletykák szerint külsőre nem sokat, a belsőben azonban annál többet változnak.

Kirobbanó erő 

Mint azt korábban említettük, az új laptopok lelke minden bizonnyal az új M2-es chipek lesznek, melyeknek alapverziója még nyáron mutatkozott be a World Wide Developer Conference során az újratervezett MacBook Air és 13 hüvelykes MacBook Pro laptopokban.

A pletykák szerint a 14 és 16 hüvelykes gépekbe kerülő M2 Pro chip 10 magos CPU-val (8 nagy teljesítményű és 2 energiatakarékos) és 20 magos GPU-val lesz maximálisan szerelhető, akár 42 GB memória társaságában. Ezzel szemben az igazi szörnyeteg természetesen az M2 Max chip lesz, amely a pletykák szerint egy 12 magos CPU-t (10 nagy teljesítményű és 2 energiatakarékos), valamint akár 38 magos GPU-t is kaphat. A memóriakezelés tekintetében szintén előrelépés várható, a korábbi 64 GB helyett az új generációs Max chip ugyanis már 96 GB-ot is kezelhet.

Szupergyors memória

A CPU- és GPU-magok teljesítménynövekedése mellett a legnagyobb előrelépés a kiszivárogtatások alapján a memória-sávszélességben lesz megfigyelhető.

A jelenlegi 14 hüvelykes és 16 hüvelykes MacBook Pro modellek a Samsung LPDDR5-ös memóriájával vannak felszerelve, az M1 Pro chip így akár 200 GB/s memória-sávszélességet is biztosít, az M1 Max pedig 400 GB/s-os sávszélességre is képes. A jelek szerint elképzelhető, hogy a következő MacBook Pro modellek a Samsung legújabb, LPDDR5X memóriájával lesznek szerelve, így akár 33 százalékkal nagyobb sávszélességet biztosíthatnak majd, esetenként 20 százalékkal kisebb energiafogyasztás mellett.

Mindez az M2 Pro esetében akár 300 GB/s memória-sávszélességet, az M2 Max esetében pedig akár 600 GB/s memória-sávszélességet eredményezne.

A Bloomberg munkatársa és az egyik legmegbízhatóbb Apple termékekkel kapcsolatos szivárogtató, Mark Gurman arra számít, hogy a következő MacBook Prók az M2 Pro és M2 Max chipeken kívül más változást nemigen tartalmaznak majd. Úgy véli, a dizájn – akárcsak a nemrégiben bejelentett iPad Prók esetében – itt is változatlan marad, és csak egy szignifikánsabb belső frissítésre lehet számítani – fogalmaz a 9to5Mac

Már a jövő év elején megérkezhetnek

Az most már szinte biztos, hogy a szeptemberi után nem tart második médiaeseményt az Apple, a gyártó ugyanis az új iPadeket még októberben, egy egyszerű sajtóbejelentéssel leplezte le, maguknak a chipeknek pedig már-már fölösleges lenne egy külön bemutatót tartani.

Gurman korábban úgy vélte, az új laptopok már a hónap első felében, várhatóan november 8-án vagy 15-én felkerülhetnek az Apple weboldalára, azonnali előrendelési lehetőséggel, legfrissebb értesülései szerint azonban a gyártó az utolsó pillanatban teljesen lefújta az idei megjelenést. Legközelebb 2023 tavaszán számíthatunk jelentősebb bejelentésre, ahol a teljesen újratervezett iPhone SE és az új MacBookok mellett a több mint két éve várt, Apple chippel szerelt Mac Pro is bemutatkozhat – ezzel pedig teljesen Intel-mentessé válna az almás cég termékpalettája.

(Borítókép: Natalia Serdyuk / Getty Images)

Rovatok