Index Vakbarát Hírportál

Tizedakkorára tömörít az MP3-hoz képest Mark Zuckerbergék új formátuma

2022. november 2., szerda 11:00

Mesterséges intelligencián alapul.

A Meta a múlt héten EnCodec néven új digitális hangformátumot jelentett be, ami képes a minőség romlása nélkül 64kbps-en tömörített hangot előállítani. A formátum a cég jelentése szerint tízszer hatékonyabb az MP3-nál, és a digitális zenén kívül a legdrámaibb hatása rossz sávszélességű, kevésbé lefedett helyekről kezdeményezett telefonos beszélgetések minőségénél lehet.

Az eljárást leíró tudományos cikket október 25-én publikálta az EnCodecet kifejlesztő Alexandre Défossez, Jade Copet, Gabriel Synnaeve és Yossi Adi.

A tömörítés három lépésből áll. Az elsőben a már ismert módszerrel az MP3-hoz hasonlóan tömörítik a hangot, a következő lépésben a kívánt méretre tömörítik az állományt, miközben mesterséges intelligencia gyűjti a helyreállításhoz szükséges adatokat, amit a fájl is tartalmaz.

Az utolsó lépésben egy processzoron futó neurális algoritmus állítja vissza lejátszás közben a hangot. Ez természetesen nem az első, neurális hálóval operáló hangtömörítési technika.

A Meta természetesen kiemelte, hogy a „hipertömörítés” kiválóan alkalmas a kiváló metaverzumélmény elérésére a sávszélesség terhelése nélkül – de ha a metaverzum divattá válása véletlenül elmaradna, természetesen nagy haszna lehet a streamingmédiával leterhelt hálózatok tehermentesítésében.

(Ars Technica)

Rovatok