Index Vakbarát Hírportál

Az orrtúrás fokozza az Alzheimer-kór kockázatát

2022. november 2., szerda 12:42

Jobban tesszük, ha kerülünk mindent, ami sérülést okozhat az orrüregben.

Az ausztrál Griffith Egyetem friss kutatásában megrázó bizonyítást nyert, hogy az orrüregbe kerülő baktériumok a szaglóidegen keresztül közvetlenül az agyba juthatnak, ahol az idegrendszeri és szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kórra jellemző tünetek megjelenését váltják ki.

A Scientific Reportsban megjelent beszámoló kisérleti egereken végzett vizsgálatokkal megállapította, hogy a tüdőgyulladást okozó Chlamydia pneumoniae a központi idegrendszerbe jutott az orrüregbe nyúló idegen keresztül, ahol olyan rendellenességeket okoz, amelyek amiloid fehérjék felhalmozódásához vezetnek.

A szaglóideg nem csak közvetlenül érintkezik a külvilággal, vagyis a levegővel, de egyben a legrövidebb út az agyhoz.

A James St. John professzor vezette csoport tovább folytatná a kutatást, hogy kiderüljön az egerekhez hasonlóan veszélyesek-e az orrba kerülő baktériumok az emberekre is. St. John professzor szerint addig is jól tesszük, ha vigyázunk az orr hámszövetének épségére és kerüljük az orrtúrást és az orrszőr tépkedését.

Ha megsérül az orr hámszövete, baktériumok juthatnak az agyba

– figyelmeztetett.

St John felismerésének másik következménye, hogy ha a szaglóideg egy támadási útvonal, akkor a szaglótesztek lehetnek az Alzheimer-kór felismerésének legegyszerűbb eszközei.

(SciTechDaily)

(Borítókép:  Katherine Frey / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok