Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk megvárakoztatja a Twitter felhasználóit, és még keményebben lép fel

2022. november 3., csütörtök 06:52

A Twitter nem állítja vissza azonnal azon korábbi felhasználóinak fiókját, akiket a közösségi oldal zaklatás, erőszak, a választás és a korononavírussal kapcsolatos félretájékoztatásra hivatkozva zárt ki – közölte szerdán Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa, miután aggályokat megfogalmazó civil szervezetek vezetőivel találkozott.

Mint arról beszámoltunk, Elon Musk lett a Twitter új vezérigazgatója, hétfő este óta egyedül látja el a mikroblogplatform teljes igazgatását.

A milliárdos elmondta, hogy a Twitterről kizárt felhasználók fiókjainak helyreállítására eljárást dolgoznak ki, ami legalább néhány hétig tart.

Elon Musk azt is közölte, hogy a civil társadalom vezetőinek egy csoportjával arról tárgyalt, hogy a Twitter a jövőben milyen hatásosabb eszközökkel lép fel a gyűlölet és zaklatás ellen, valamint a választások integritásának biztosítása érdekében.

Tartalomszabályozási tanács nélkül „nem lesz szabad a madár”

A találkozón részt vettek a Színesbőrű Emberek Felemelkedésének Nemzeti Szövetsége (National Association for Advancement of Colored People – NAACP) vezetői is. A szervezet közleménye szerint Elon Musk tudomására hozták aggályaikat az általuk a Twitteren érzékelt „veszélyes, életet fenyegető gyűlölet- és összeesküvés-tartalmak miatt”.

Amíg a Twitteren gyűlöletkeltő tartalom és félretájékoztatás terjed, addig a madár nem lehet szabad

– közölte a Színesbőrű Emberek Felemelkedésének Nemzeti Szövetsége. Ez utóbbi utalás Elon Musk múlt heti üzenetére, arra, hogy „a madár kiszabadult”.

Musk ezt azután közölte, hogy a közösségi médiaóriás tulajdonosa lett, és

azt ígérte, a platform a jövőben jobban szolgálja majd a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát.

Elon Musk az MTI szerint már a múlt héten bejelentette, hogy azelőtt nem lép tartalmi kérdésekben, illetve törölt fiókok helyreállítása ügyében, amíg létre nem hoz egy tartalomszabályozási tanácsot. Szerdán megerősítette erre vonatkozó ígéretét, és azzal egészítette ki, hogy az általa létrehozott bizottságban helyet kapnak az emberjogi közösség és azon csoportok képviselői, akik gyűlölet által motivált erőszak célpontjai.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twitter közösségi médiaszolgáltatót, amely hivatalosan múlt pénteken került a tulajdonába. Ezt követően Musk elbocsátotta a Twitter felsővezetőit.

Leépíti a Twittert, mindenki retteg a kirúgástól

A Twitter hétezer alkalmazottja több mint felének elbocsátását tervezi Elon Musk a Bloomberg hírügynökség belső vállalati forrásokra hivatkozó jelentése szerint.

Úgy tudják, hogy Musk erről pénteken tájékoztatja az alkalmazottakat, emiatt néhány kivételtől eltekintve mindenkit be is rendeltek a munkahelyére. A Twitter az elsők között tette lehetővé a járvány idején alkalmazottainak a tartós otthoni munkavégzést.

Musk korábban cáfolta a New York Times jelentését arról, miszerint még november elseje előtt bocsátana el Twitter alkalmazottai közül, hogy elkerülje az aznap megnyíló részvényopciók lehívását. A Twitter nem reagált a Reuters érdeklődésére és lemondott az értesülés kommentálásáról.

Az elbocsátás 3700 Twitter alkalmazottat érintene.

A héten korábban arról tettek közzé értesülést, hogy Musk elbocsátási terve az első körben az alkalmazottak negyedét érintené. Az Axios médiaportál az alkalmazottak „legalább egyharmadának” elbocsátásáról tett említést.

Rovatok