Index Vakbarát Hírportál

DNS-vizsgálattal oldották meg a több száz éves „vámpír” rejtélyét

2022. november 4., péntek 08:56

A legmodernebb technológia segítségével a tudósok egy 19. századból származó „vámpír” nevét és kinézetét is kiderítették.

A férfi maradványait a Connecticut állambeli Griswoldban fedezték fel. Amikor a férfit eltemették, karjait X alakban helyezték egymásra. Ez egy olyan temetkezési gyakorlat, amelyről azt hitték, hogy megakadályozza a vérszívók feltámadását a sírjukból.

A bioinformatikai DNS-elemzéseknek köszönhetően a kutatók megtudták, hogy a középkorú férfit John Barbernek hívták, és tuberkulózisban szenvedett. A tuberkulózis tünetei közé tartozik az izzadás, a fogyás, a duzzadt nyak és vér köhögése – ami miatt a paranoiás helyiek azt gondolták róla, hogy vámpír.

A Parabon NanoLabs és az Egyesült Államok Fegyveres Erőinek DNS-azonosító laboratóriuma egy nemrég Washingtonban tartott konferencián tette közzé eredményeit – számolt be a New York Post.

A nevét és a kinézetét is be tudták azonosítani

A laboratóriumi munka nemcsak a személyazonosságát tárta fel, de a kutatók gépi tanulási modellek segítségével képesek voltak digitálisan lemásolni Barber külsejét. Thom Shaw, a Parabon okleveles szakértője rekonstruálta Barber arcát, valamint azt is megjósolta, hogy világos bőre, barna szeme, barna vagy fekete haja és szeplői lehettek.

A történelmi feljegyzések átvizsgálásakor találtak egy gyászjelentést is a temetőben eltemetett személyről, amely egy John Barber nevű férfit említett, de más feljegyzést nem találtak róla.

A GEDmatch – egy olyan online szolgáltatás, amely tesztelőcégek DNS-adatfájljait hasonlítja össze – a 18. és 19. században Új-Angliában élő Barber vezetéknevű ősöket nyomon követve megállapította, hogy a férfit valószínűleg tényleg John Barbernek hívhatták.

Élőlények vérét fogyasztó élőhalottakról évszázadok óta léteznek mesék. Gyakran a vámpirizmust olyan betegségekkel keverték össze éppen emiatt, mint a porfíria, a pellagra, a veszettség vagy a tuberkulózis

– vélekedett a Parabon NanoLabs egyik kutatója.

Rovatok