Index Vakbarát Hírportál

Akkor is birtokolhatja személyes adatait Zuckerberg cége, ha soha nem regisztrált a Facebookra

2022. november 7., hétfő 13:25

Egy turpisságnak köszönhetően talán nincs is olyan telefonszám, melynek létezéséről ne tudna a Facebook anyavállalata, a Meta.

Az, hogy a Meta birtokában van a Facebook, az Instagram, a Messenger vagy éppen a WhatsApp felhasználóinak személyes adatainak (mint például a telefonszám vagy az e-mail-cím), nem meglepő, az alkalmazások ugyanis a legtöbb esetben ezeket az adatokat használják a beléptetéshez és az azonosításhoz.

De mi van azokkal az emberekkel, akik valamilyen csoda folytán soha nem regisztráltak egyik, Meta alá tartozó alkalmazásba sem? Nos, a valóság az, hogy Mark Zuckerberg óriásvállalata minden bizonnyal még az ő adataikat is birtokolja, méghozzá egy meglehetősen nagy turpisságnak köszönhetően.

A cég ugyanis hosszú éveken át arra kérte az alkalmazásait letöltő felhasználókat, hogy osszák meg telefonos elérhetőségeiket, azzal a kimondott céllal, hogy gyorsabban és könnyebben találják meg barátaikat a platformon.

Ennek mellékhatásaként a Meta, amelynek összesített alkalmazásai közel 3 milliárd napi felhasználóval büszkélkedhetnek, ismeretlen, de minden bizonnyal hatalmas mennyiségű személyes elérhetőségi adatot halmozott fel olyan emberekről is, akik soha nem regisztráltak az appokra – a telefonos elérhetőségeiket megosztó felhasználók ugyanis az egész névjegyzéküket elküldték a Metának, számolt be az Insider. Ennek köszönhetően elég csak egyetlen ismerősének megosztania a névjegyzékét, ha az ön telefonszáma szerepelt közöttük, már be is került a Meta rendszerébe.

A lap több kérdéssel is megkereste az óriásvállalatot, választ azonban mindeddig nem kaptak.

Így ellenőrizheti le, hogy ön is érintett-e

Bár mint az korábban is említettük, a Facebook-, Instagram-, Messenger- és WhatsApp-felhasználók adatait bizonyosan kezeli a Meta, ha azonban biztos benne, hogy soha nem regisztrált egyik platformra sem, ide kattintva lecsekkolhatja, Zuckerberg óriásvállalata milyen adatokat tárol önről.

Az oldalt megnyitva kiválaszthatja, hogy mobil- vagy éppen vezetékes telefonszámra, esetleg e-mail-címre szeretne-e rákeresni. Az egyik opció kiválasztása után meg kell adnia a kérdéses telefonszámot vagy e-mail-címet, melyre azonnal rákeres a Meta – amennyiben pedig találatot észlel, azt meg is mutatja a felhasználónak.

Mindezek után saját maga dönthet arról, hogy törli-e elérhetőségeit a Meta rendszereiből, az Insidernek nyilatkozó szakértők szerint azonban mindez csak csepp a tengerben ahhoz képest, hogy a Meta milyen információkat tud a felhasználókról.

(Borítókép:  Mark Zuckerberg. Fotó:  Aurelien Meunier / Getty Images)

Rovatok