Index Vakbarát Hírportál

Visszatért az amerikai űrhaderő űrsiklója

2022. november 13., vasárnap 17:18

Több mint tíz éve végez katonai kutatásokat a titokzatos űrhajó.

Hatodik küldetését követően, 908 űrben töltött nap után szombaton leszállt az amerikai hadsereg űrsiklója, a Boeing X–37B. A miniatűr űrsiklóra hasonlító eszközt 2010 óta használják technológiai fejlesztések kipróbálására.

Az általa hordozott kísérleti modulok a tengerészeti kutatólaboratórium, a légierő és mások számára végeztek kutatásokat – ezeket leszállás előtt eltávolították az űrhajóról az AP tudósítása szerint. Az egyik modul a légierő akadémiájának mérnöki kadétjai által épített FalconSat–8 műhold volt. A 136 kilós FalconSat–8 egyebek között egy új elektromágneses űrmeghajtást tesztelt. 

Az X–37 tesztjármű története 1999-ben a NASA-nál kezdődött, és öt évvel később került az Egyesült Államok védelmi minisztériumának fennhatósága alá, ahol a később létrehozott űrhaderőhöz került. Az X–37B eddig 2 milliárd kilométert megtéve 3774 napot töltött a világűrben. 

Kína is rendelkezik az X–37B űrsiklóhoz megszólalásig hasonlító eszközzel, amely jelenleg is Föld körüli pályán kering, és a várakozások szerint hamarosan szintén visszatér küldetéséről.

(Phys.org, Space.com)

Rovatok