Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos sötét hajók jártak a robbanás előtt az Északi Áramlat gázvezetéknél

2022. november 13., vasárnap 12:19

A műholdas adatokon két, azonosítójel nélküli nagy hajó látható a közelben.

Szeptember 26-án robbanások rongálták meg a Északi Áramlat 1 és 2 balti-tengeri csővezetékeit. A szabotázsakció következtében mintegy 40 ezer tonna metán került a légkörbe.

A gázvezetékek mintegy 50 méteres szakaszát megsemmisítő detonáció vagy detonációk körülményeivel kapcsolatban a dán rendőrség és a svéd biztonsági szolgálat folytat bűnügyi nyomozást. Az egymástól független nyomozások részleteiről a hatóságok nem árulnak el részleteket, mindössze annyit erősítettek meg, hogy robbantás rongálta meg a vezetékeket, és a svéd hadsereget is bevonták a vizsgálatba – így az sem tudható, hogy a nyomozás során vizsgálnak-e műholdas adatokat.

A Wired magazin viszont talált egy amerikai magáncéget, amely műholdas adatokat elemezve két „sötét” hajót látott felbukkanni a robbanás közelében. A SpaceKnow szerint a robbanás több négyzetkilométeres körzetében a szabotázst megelőző hetekben 25 hajó haladt át. Ezek közül 23-nál működött az automatikus azonosítórendszer, vagyis az AIS transzpondere, kettőn pedig nem.

Nem azonosították magukat

Az AIS-rendszer működés közben a környező hajók számára sugározza az adott hajó nevét, helyét, irányát, sebességét és más adatait. Célja nemcsak a hajók azonosítása, hanem az ütközéses balesetek elkerülése is. Azoknál a hajóknál, amelyeknél nem működik a transzponder – ha nem titkos küldetésű hadihajók –, általában tiltott tevékenység gyanúja vetődik fel, illegális halászat, csempészet, rabszolga-kereskedelem és egyebek. Az AIS-jelek minőségét azonban befolyásolja az időjárás, és maguk a jeladók is meghibásodhatnak, így a nem működő azonosító nem okvetlenül jelez bűncselekményt – sőt mivel a jel hamisítható, megléte sem jelzi a bűncselekmény hiányát.

A SpaceKnow a műholdak SAR-radarjainak adatain bukkant a titokzatos hajókra. A SAR-radarok célja, hogy az alattuk elhelyezkedő területet figyeljék, vagy a felszín alá lássanak. A fémtárgyak (vagyis a tengeren úszó hajók) különösen jól látszanak a képeiken. A SpaceKnow ingyenes és fizetős műholdas szolgáltatók adatait használta, és betanított mesterséges intelligenciát alkalmazott az esetet megelőző 90 napban készült, nagy mennyiségű felvétel elemzésére és összevetésére, amivel a különböző rendeltetésű tárgyakat is fel tudták ismerni.

38 algoritmusunk van a katonai eszközök felismerésére

– mondta Jerry Javornicky, a cég alapító vezérigazgatója.

A kutatás egy 95 és egy 130 méter hosszú elsötétített hajót talált, ezek az érintett helyszín több kilométeres környezetében haladtak el a robbanást megelőző időben. A cég szerint közülük legalább egynek köze lehetett a gázvezetékek elleni akcióhoz.

A SpaceKnow hivatalos úton is értesítette a gázvezetékek felrobbanását szintén vizsgáló NATO szervezetét. A NATO szóvivője, Oana Lungescu nem kommentálta a nyomozást, de megerősítette, hogy megkapták az amerikai cég elemzését.

(Wired)

Rovatok