Index Vakbarát Hírportál

Egy korszak ér véget, nem gyárt több lézernyomtatót az Epson

2022. november 18., péntek 12:20

Belátták, hogy ennél sokkal modernebb és környezetbarátabb technológiák is vannak már a piacon.

A nyomtatópiac egyik meghatározó szereplőjeként az Epson 2026-ra teljesen leáll a lézernyomtatók globális értékesítésével és forgalmazásával – derült ki csütörtök reggel kiküldött sajtóközleményükből.

A döntést a vállalat azzal indokolja, hogy a tintasugaras nyomtatók használata jelentős előrelépést jelent a fenntarthatóság terén. Ennek oka a különböző technológiák működésében rejlik – a lézer esetében hőre van szükség a festék papírra égetéséhez, míg a tintasugaras technológia hidegen működik, és kevesebb energiát igényel.

A lézernyomtatók piacának elhagyása elkerülhetetlen volt. Vállalatként elkötelezettek vagyunk a fenntartható innováció és a cselekvés iránt, amely nem fér össze a lézernyomtatók értékesítésével. Az üzleti tintasugaras nyomtatóknál több energiát fogyasztanak és több kellékanyagot használnak fel

– mondta Rob Clark, az Epson EMEA vezető alelnöke, majd hozzátette, hogy cégük mostantól 100 százalékban a piezo hőmentes tintasugaras nyomtatókra összpontosít, hogy a megfelelő technológiák segítségével hatékony, fenntartható nyomtatási megoldásokat biztosítanak partnereik és végfelhasználóik számára.

Az üzleti tintasugaras nyomtatók piacán az előrejelzések szerint egyébként növekedés várható, méghozzá a lézernyomtatók rovására. Az IDC adatai szerint a nyugat-európai üzleti tintasugaras nyomtatók piaca évente +5,1 százalékkal fog nőni, ezzel szemben évi –0,4 százalékkal csökken majd a lézernyomtatás iránti igény. Hasonló trendeket mutat a közép-kelet-európai, valamint a közel-keleti piac is. Az IDC kutatása alapján a döntéshozók 88 százaléka „kiemelkedően”, illetve „nagyon” fontosnak tartja az energiafogyasztás és a hulladék kérdéskörét új nyomtatóeszközök kiválasztásakor.

Rovatok